Het USADA heeft geen zin meer om te wachten op de medewerking van Lance Armstrong. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap gaat zonder een verklaring van de levenslang geschorste wielrenner door met het onderzoek naar US Postal.

Dat heeft directeur Travis Tygart gezegd bij een antidopingconferentie in Oslo. De 42-jarige Armstrong blijft op deze manier uitgesloten voor elke sport die onder wereldantidopingbureau WADA valt.

"We hebben hem meerdere kansen gegeven in de laatste achttien maanden inclusief een paar in de afgelopen weken. Ik heb het gevoel dat het niet meer gaat gebeuren en we gaan verder met ons onderzoek", tekent Cycling News op uit de mond van Tygart.

"We hebben elke atleet de kans gegeven om onderdeel te worden van de oplossing, maar hij heeft dat helaas geweigerd. Door dat te blijven doen heeft hij in essentie de deur gesloten."

Mirakel

Tygart gaf vorige maand nog aan dat de schorsing van Armstrong teruggebracht zou kunnen worden tot acht jaar als hij mee zou werken aan het onderzoek. WADA-voorzitter John Fahey geloofde daar toen al niet meer in.

"Dan zou er een mirakel moeten plaatsvinden. Als het aan mij ligt, is dat klaar. Armstrong wilde zelf niet meewerken, hij verdedigde zich vorig jaar niet tegen de aanklacht van het USADA."

Het was het USADA dat Armstrong in oktober 2012 levenslang schorste. Drie maanden later gaf de 42-jarige Texaan toe dat hij zijn zeven Tourzeges dankte aan het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Zijn voormalig ploegleider Johan Bruyneel wordt volgende week in Londen samen met dokter Pedro Celaya en trainer José 'Pepe' Marti verhoord door USADA om meer inzicht te krijgen in de dopingperikelen rond US Postal.