De Nederlandse estafetteploeg is donderdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Deense Herning gediskwalificeerd op de 4x50 meter vrij slag.

De Nederlandse zwemsters, bestaande uit Maud van der Meer, Saskia de Jonge, Rieneke Terink en Tamara van Vliet, waren medaillekandidaat op dit onderdeel. De ploeg eindigde in een tijd van 1.38,44 tweede in de series, maar werd uit de uitslag geschrapt door een te vroege overname van Van Vliet.

Jacco Verhaeren baalde flink van de diskwalificatie. ''Dit is doodzonde'', zei de technisch directeur van de KNZB na afloop. ''We hadden hier echt Europees kampioen kunnen worden.''

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker werden gespaard. ''Zij zouden vanavond de finale zwemmen. Dan hadden we echt voor goud en een wereldrecord kunnen zwemmen. Het niveau wat de vrouwen in de series lieten zien, was ook absoluut voldoende.''

Van Vliet had echter een overnametijd van -0,07 en dat mag minimaal 0,03 zijn. ''Er wordt hier zeker op gehamerd. Maar je weet ook dat dit erbij hoort in estafettes. Ze zal zich misrekend hebben. Het blijven mensen.''

Van der Meer en De Jonge vielen ook al op de 100 meter af omdat per land maar twee zwemsters door mogen. Zij moesten op dit onderdeel hun meerdere erkennen in Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

Heemskerk kwalificeerde zich met 52,76 als tweede voor de halve finales van de 100 meter vrij. Kromowidjojo ging in 52,96 als derde door naar de halve eindstrijd, die later deze donderdag zal plaatsvinden.

Nijhuis

Op de 50 meter schoolslag hebben Moniek Nijhuis en Anouk Elzerman zich geplaatst voor de halve finales. Nijhuis zette in de series met 30,31 de vijfde tijd neer. Debutante Elzerman ging met 31,02 als zestiende door. 

Ook Maaike de Waard heeft zich verzekerd van een plek in de halve finales, maar dan op de 100 meter rugslag. De Nederlandse zwemster kwam in de series tot een tijd van 1.00,97. Ze ging hiermee als achttiende door.

Wendy van der Zanden kwam op de 200 meter wisselslag niet door de series. Ze werd in 2.11,78 zeventiende. De beste tien plaatsten zich voor de finale.

Mannen

Bij de mannen bleef Ferry Weertman net buiten de finale van de 400 meter vrij. Met een tijd van 3.44,15 werd hij elfde. De beste tien kwalificeerden zich. Dion Dreesens werd met 3.47,38 ook uitgeschakeld.

Bram Dekker is wel doorgedrongen tot de halve finales op de 100 meter schoolslag. Met een tijd van 59,07 werd hij in de series negentiende. Dat was voldoende om later deze donderdag opnieuw in actie te mogen komen.

Lucas Greeven werd op de 200 meter wisselslag uitgeschakeld. Met 2.01,06 eindigde hij als 29e in de series. Ook Mike Marissen redde het niet op de 100 meter vlinderslag. In 52,35 werd hij 25e.