Borussia Dortmund heeft zich ternauwernood weten te plaatsen voor de volgende fase van de Champions League.

Het elftal van trainer Jürgen Klopp, vorig seizoen nog finalist in het toernooi, won woensdag in Frankrijk door een late treffer van Kevin Grosskreutz bij Olympique Marseille: 2-1.

De overwinning op Arsenal hielp Napoli daardoor niet verder. De Italianen versloegen de koploper van de Premier League met 2-0, maar werden toch verwezen naar de Europa League.

Opvallend was dat Dortmund, Arsenal én Napoli allen op twaalf punten eindigden. Marseille veroverde er niet één.

Groep E

Schalke 04 schaarde zich als vierde Duitse club bij de laatste zestien in de Champions League.

De Duitsers gingen in Gelsenkirchen na rust over FC Basel heen (2-0) en namen de tweede plaats in groep E over van de Zwitsers. Julian Draxler en Joël Matip scoorden.

Chelsea bleef de nummer één door in Londen van het al uitgeschakelde Steaua Boekarest te winnen: 1-0.

Groep G

Ook Zenit Sint-Petersburg is na de winterstop actief in de Champions League, maar dat is niet bepaald de eigen verdienste.

De Russen verloren in Oostenrijk  in groep G met liefst 4-1 van het al uitgeschakelde Austria Wien, maar omdat ook concurrent FC Porto verloor, 2-0 bij Atlético Madrid, bleef dat zonder gevolgen.

Zenit schaarde zich zodoende met slechts één overwinning en drie gelijke spelen bij de beste zestien ploegen in de Champions League. Porto eindigt door de verliespartij als derde in de groep en speelt daardoor na de winterstop in de Europa League. Atlético was al zeker van groepswinst.