De Nederlandse handbalsters hebben in hun vierde groepswedstrijd van het WK in Servië gedaan wat van hen werd geëist: winnen van de matige selectie van de Democratische Republiek Congo.

 Dat gebeurde ook zonder fantastisch spel met ruime cijfers: 33-21. Bij rust was de marge zeven doelpunten: 18-11.

Door de tweede zege - eerder was ook de Dominicaanse Republiek zoals verwacht geen partij - is Oranje nu wel zeker van een vervolg in het toernooi.

De beste vier van elke poule gaan door naar de knock-outfase. De nummer vier treft echter wel een groepswinnaar. De ploeg van bondscoach Henk Groener sluit de eerste fase af tegen het sterke Montenegro.

Nederland moest het woensdag stellen zonder Nycke Groot en Yvette Broch, die werden gespaard. De eerste helft was zeker niet groots. Na een klein kwartier was het verschil pas drie goals.

Wel werd de voorsprong daarna gestaag uitgebreid, waardoor de Afrikaanse opponent geen moment geloof, laat staan uitzicht kreeg op een stunt van formaat.

Estavana Polman, Lois Abbingh en Debbie Bont waren de trefzekerste Nederlandse speelsters. Ze scoorden ieder vijfmaal. De Congolese vrouwen waren bijna geheel afhankelijk van de productiviteit van Christianne Mwasesa (8) en Jumelle Okoko (6).