De Europese kampioenschappen zwemmen in het 25 meterbad staan altijd in de schaduw van de toernooien in het langebad. Toch wil Jacco Verhaeren de komende dagen in het Deense Herning zo goed mogelijk presteren met de Nederlandse ploeg.

''Onze prioriteit ligt op de 50 meter, maar toch zijn ook dit belangrijke toernooien'', keek de scheidend technisch directeur van de zwembond woensdag vooruit. ''De hele top is aanwezig, dus het is een geweldige manier om competitie te leveren.''

Dat geldt volgens Verhaeren ook voor tweevoudig olympische kampioene Ranomi Kromowidjojo, de kopvrouw van Oranje.

''In vergelijking met olympisch goud zijn deze titels minder belangrijk. Maar ook voor haar is het van belang om zo hard mogelijk te zwemmen en zichzelf te verbeteren. Ze heeft de afgelopen periode goed getraind en kan zien waar ze staat. Als we geen waarde hechten aan dit toernooi, dan waren we wel weg gebleven.''

De jonge zwemmers in de omvangrijke Nederlandse ploeg kunnen in Denemarken vooral internationale ervaring opdoen. ''Het is een ideale instap voor de aankomende talenten. We hadden bij de WK deze zomer in Barcelona niet zo'n grote groep, maar bij de Europese toernooien ligt het niveau toch iets lager."

"Talenten als Maaike Waaijer en Lucas Greeven krijgen hier een mooie kans en kunnen daar alleen maar van leren'', stelt Verhaeren.

Vertrek

Het is Verhaeren bijna onmogelijk om niet aan zijn aanstaande vertrek naar Australië te denken. De technisch directeur van de KNZB werd woensdag in het tot zwembad omgetoverde Messecenter in de Deense plaats van alle kanten gefeliciteerd met zijn aanstelling bij de Australische zwembond.

Verhaeren wil zich de komende dagen echter nog volledig focussen op de Nederlandse ploeg. ''Omdat ik hier steeds word aangesproken, besef ik wel weer hoe bijzonder mijn nieuwe baan is. Maar verder ben ik er nog niet echt mee bezig dat dit mijn laatste toernooi met Oranje is."

"Ik hecht er veel waarde aan om de zaak goed af te sluiten. Nu hebben we hier wedstrijden en dan zal ik nog wat lopende zaken afhandelen. Na volgende week gaat het boek echt dicht.''

Structuur

Mede door zijn vertrek naar Australië kwam het Nederlandse zwemmen wel op zijn kop te staan. Zonder Verhaeren op de achtergrond wilde Ranomi Kromowidjojo niet meer verder onder coach Marcel Wouda. Haar overgang naar Christiaan Sloof had weer gevolgen voor de structuur in Eindhoven.

Toch ziet Verhaeren hier ook positieve kanten aan. ''Het is niet altijd goed als de zaak doorkabbelt. In topsport is de stemming vaak explosief. Het is zaak om de lont er op tijd uit te trekken. Ik denk dat dit nu wel is gebeurd.''