Ajax kan woensdagavond bijdragen aan een uniek dieptepunt in het Italiaanse voetbal. Als de Amsterdammers winnen bij AC Milan en Napoli vliegt eruit tegen Arsenal, staat er voor het eerst geen enkele Italiaanse club in de achtste finale van de Champions League.

Wesley Sneijder zorgde er woensdagmiddag voor dat Juventus door toedoen van Galatasaray werd veroordeeld tot de Europa League na de winterstop. Milan en Napoli zouden de kampioen van Italië kunnen vergezellen naar het tweede Europese niveau.

Milan heeft aan een punt genoeg om net als de afgelopen vier jaar door te gaan naar de laatste zestien in het miljoenenbal. Napoli moet winnen bij Arsenal en hopen op een gunstig resultaat bij het treffen tussen Borussia Dortmund en Olympique Marseille.

De Champions League ging in het seizoen 1992/1993 van start. Sindsdien kende het toernooi vijf keer een Italiaanse winnaar. Vorig seizoen reikten met Milan en Juventus nog twee clubs uit het Zuid-Europese land tot de achtste finales.

Veertien landen

Voor Ajax is het lang geleden dat de knock-outfase van de Champions League werd gehaald. In het seizoen 2005/2006 werden de Amsterdammers in de achtste finale uitgeschakeld door Internazionale. 

PSV was een seizoen later de laatste Nederlandse club die door de groepsfase van de Champions League kwam. Sindsdien maakten clubs uit veertien verschillende landen deel uit van de laatste zestien, maar geen enkele club uit Nederland.

Ajax kan na de zeges op Celtic en FC Barcelona in de afgelopen twee groepsduels voor de derde keer op rij winnen. Dat gebeurde in 2005 voor de laatste maal op het hoogste Europese niveau.