Linda de Vries komt samen met Marrit Leenstra en Ireen Wüst in aanmerking voor een aanwijsplek voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Sotsji.

Dat heeft Arie Koops, bondscoach van de ploegenachtervolging, conform de selectieprocedure besloten. Bij de mannen komen Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij in aanmerking.

De keuze voor De Vries houdt in dat Jorien ter Mors bij een misgelopen kwalificatie tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) niet in aanmerking komt voor aanwijsplek. Beide vrouwen behoren tot de vaste kern van de vrouwenploeg.

"De keuze voor Linda boven Jorien heeft te maken met het selectiedocument", licht Koops toe aan NUsport. "Schaatsers komen alleen in aanmerking voor een aanwijsplek als zij zowel in het seizoen 2012/203 als in het huidige seizoen 2013/2014 bij de selectie zitten en tot de absolute wereldtop behoren."

De Vries zegevierde samen met Wüst en Leenstra bij de wereldbekerfinale van vorig seizoen en boekte dit seizoen bij de World Cups in Noord-Amerika zeges in Calgary en Salt Lake City.

Ter Mors

Ter Mors maakte weliswaar deel uit van het vijftal waarmee Koops afgelopen zomer het traject richting Sotsji inging, maar kwam vorig seizoen niet in actie op de ploegenachtervolging en maakt zodoende geen aanspraak op een eventuele aanwijsplek.

Dat betekent dat als de van nature shorttrackster, die op die discipline al zeker is van een startbewijs voor de Winterspelen, bij het olympisch kwalificatietoernooi eind december zich niet weet te plaatsen voor een individuele afstand op de langebaan, zij ook niet in actie mag komen op de achtervolging.

"Natuurlijk zou dat een enorme aderlating zijn", beschrijft Koops het risico dat hij daarmee neemt. "Maar de regels kunnen niet zomaar veranderd worden. Ook niet door de bondscoach."