Elke week stellen we een vraag aan Mart Smeets. Deze keer: Een deken van sneeuw bedekte afgelopen weekeinde een aantal speelvelden in de NFL, maar aan wedstrijden afgelasten doen de Amerikanen niet. 'Snowday' leverde spectaculaire beelden en geweldige wedstrijden op. Moeten wij bij Nederlandse sportwedstrijden ook niet gewoon doorspelen bij dit soort weersomstandigheden?

Mensen die beelden hebben gezien van de Green Bay Packers tegen Atlanta, Minnesota - Baltimore of vooral Detroit tegen Philadelphia hebben waarschijnlijk nog uren moeten ontdooien.

Het was koud, ernstig koud, het sneeuwde en het football ging door.

Spelers zaten goed ingepakt rond warme luchtkanonnen aan de kant van het veld, het publiek (met veel brown bags natuurlijk) had zich in zeven lagen kleding gehesen, want men mocht ook deze wedstrijden niet missen.

Nou is het spelen bij de Packers bijna altijd een overlevingstocht voor de bezoekende teams, want hoog boven Milwaukee is het in december geen pretje om met korte mouwen een footballwedstrijd te spelen. Toch deden sommigen dat nog: de korte mouw als bewijs van extreem mannelijke stoerheid.

Heroïsch

Ja, de beelden waren mooi, heroïsch soms en de shots van het publiek vertelden het hele verhaal: stampvoetende mensen die weggemoffeld in donzen clubjassen warm bleven door licht te dansen en gymnastische oefeningen te doen.

Sneeuw en kou kon deze fans niet stoppen. Het gemeenschapsgevoel was hier sterker dan de stekende vijandigheid van de elementen.

Overal in het noordelijke en oostelijk deel van de USA zag je de helden de kou en de sneeuwdriften trotseren. Waar misschien in andere sportculturen was overgegaan op afgelasten, staken en later spelen van de wedstrijden ging men hier gewoon door. Gekkenwerk, aldus de criticasters.

Maar het schema van de NFL laat geen enkele speling toe en we zitten al in december; er moet dus doorgespeeld worden om goed uit te komen voor de Super Bowl.

Van de spelers eist men ‘doorspelen’. Met het gezegde waar vroeger mijn oma wel eens mee kwam: Tegen koude kan je je altijd kleden, tegen warmte is dat een ander probleem.

Snowday in de NFL

Een aantal duels in de National Football League kreeg zondag te kampen met een sneeuwdeken. © ANP
Vooral bij de wedstrijd tussen Detroit en Philadelphia leverde de zware sneeuwval mooie plaatjes en een moeilijk bespeelbaar veld op. © ANP
De zichtbaarheid had onder de condities flink te lijden. © ANP
Het sliden voor extra terreinwinst ging wel makkelijker. © ANP
Ook de fans raakten ingesneeuwd. © ANP
Met man en macht werd geprobeerd de lijnen sneeuwvrij te houden. © ANP
Daarbij werden ook blazers ingezet. © ANP
Gestaakt wordt er in de NFL echter nooit, hoe slecht het weer ook is. © ANP
In Chicago, the windy city, werd dit seizoen een duel alleen tijdelijk uitgesteld vanwege een tornadowaarschuwing. Een sneeuwstorm is echter geen reden voor uitstel. © ANP
Alleen het kicken, een cruciaal onderdeel van American Football, werd nagenoeg onmogelijk door de sneeuw. Daardoor moest bij veel ploegen de wedstrijdtactiek op de schop. © ANP
Bijna alle duels in het Noord-Oosten van de VS hadden last van de sneeuw. © ANP
Lambeau Field deed zondag zijn bijnaam 'The Frozen Tundra' eer aan. © ANP
Wide receiver Dwayne Bowe komt erachter dat het op een bevroren veld hard landen is. © ANP
De fans op de tribune moesten zich flink inpakken tegen de snijdende kou tijdens de gemiddeld 3,5 uur durende wedstrijden. © ANP
Sommige supporters sloegen daar wel in door. © ANP
Ook de refs verschenen zwaar ingepakt op het strijdtoneel. © ANP
Toch zat de sfeer op de tribunes er goed in. © ANP
Hoewel sommige fans van de gelegenheid gebruik maakte om te pleiten voor een zomers ipv een winters speelschema. © ANP

De verkoop van al die sportieve, aan de clubs gerelateerde winterkleding mag je daarbij ook niet vergeten. Vrijwel iedereen in de stadions afgelopen weekend, droeg dikke clubjassen, want je steunt je favoriete club door dik en dun en in zo’n gewatteerde jas van 149 of 327 dollar zie je er heel stoer uit en draag je wat je buurman ook aan heeft. En dat geeft ook weer een goed ‘samen gevoel’.

Ik heb er een telraam bij nodig, maar zestigduizend toeschouwers die een jas van minimaal honderd dollar kopen, daar wordt de NFL heel erg gelukkig van. Voor deze organisatie mag het koudefront nog wel enige tijd boven de noordelijke staten van de USA blijven hangen.

Ploegen die in San Diego of Arizona of Florida moeten spelen, doen niet mee in dit debat. Zij vrezen de noordelijke reizen en zien zichzelf als poolreizigers gekleed de spelerstunnel inlopen.

Of wij dat ook moeten gaan doen bij ons voetbal? Ik denk het niet. Bij ons zit er niet zo’n grote druk op het moeten laten spelen van competitiewedstrijden die omwille van zware televisiecontracten miljoenen opleveren voor de organisaties. Stel je zendt geen football uit op zondag. Wat moeten al die Amerikaanse zenders dan?

En dat publiek komt daar toch wel naar de stadions omdat ze onderdeel kunnen zijn van een heldhaftig sportief samenzijn waar de stoere spelers als goed ingepakte gladiatoren door sneeuw ploegen en temperaturen van ver onder de nul graden moeten ondergaan.

Marketing

Het is een samengaan van heldhaftigheid, marketing gericht bezig zijn, het je aan de contracten houden en de algemene gedachte dat koud weer niet sterk genoeg is om die heroïsche sport die football toch wenst te zijn, kan stilleggen.

Ze zijn er trots op in de USA dat ze afgelopen weekend alles hebben laten doorgaan. Het waren ware overlevingstochten. Amundsen en Scott waren er niets bij. Het was de terugkeer van de lange onderbroek. En het leverde prachtige televisie op.

Wij leven in een ietwat andere cultuur. Wij maken goede sier met een begrip als winterstop en spelen dan graag vriendschappelijk voetbal in zuidelijk Turkije of in Tunesië.

Ik denk niet dat men onder de omstandigheden van afgelopen zondag op Lambeau Field in Nederland een eredivisiewedstrijd had gespeeld. Er was ook geen publiek op af gekomen.

Niet dat wij niet goed tegen de kou kunnen. Natuurlijk kunnen we dat wel, maar dan in de schaatssport. Onze manier van denken over wel of niet spelen van voetbal- of hockeywedstrijden onder extreme omstandigheden is anders dan die van de Amerikanen uit de noordelijke staten.

Niet dat wij dan 'pussies' zijn. Wij hebben simpelweg geen (sport)cultuur op dit vlak. De Patriots, Bears, Packers, Bills, Steelers, Eagles en Seahawks kennen de wetten van de winter.

In misschien wel de koudste van de noordelijke Amerikaanse staten spelen ze wijselijk genoeg binnen. Nog wel. Want in Minnesota wordt de giga overdekte hal gesloopt en moeten de Vikings vanaf volgend jaar ook de kou en de sneeuw in.

Ook daar dan 150 dollar voor een dikke clubjas, 30 dollar voor een clubijsmuts, 29 dollar voor cluboorwarmers, 34 dollar voor clubhandschoenen. Kou? It’s business.