AMSTERDAM - Ajax heeft de finale van de KNVB Beker bereikt na een 3-0 overwinning op PSV. In de finale, op 12 mei om 18.00 uur in de Rotterdamse Kuip, spelen de Amsterdammers tegen FC Utrecht.

Bergdolmo opende de score in de laatste minuut van de eerste helft met een rake penalty na een overtreding van Hofland op Mido. In de tweede helft troffen Galasek en Van der Meyde doel.

Ajax begon het duel met de wetenschap dat het in de eigen ArenA nog nooit van PSV had gewonnen. Sinds augustus 1996 had de Eindhovense formatie zeven keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld. Coach Koeman gaf aan dat de oorzaak daarvoor moest worden gezocht in de te aanvallende speelwijze van de Amsterdammers.

Koeman

Koeman liet zijn ploeg defensiever spelen dan zijn impopulaire voorganger Adriaanse ooit durfde te doen bij Ajax. De ploeg speelde het klassieke 4-4-2-systeem, met Hossam en Machlas naast elkaar in de spits, rechtsbuiten Van der Meyde op de bank en een versterkt middenveld met de controleurs Van Halst en Galasek.

Die keuze was ook enigszins gedwongen, aangezien Ajax behalve Wamberto (geschorst) geen linksbuiten heeft. Niettemin, in de praktijk was Ajax de ploeg die in de eerste helft de meeste en beste kansen kreeg. De 1-0 stand was geen juiste afspiegeling van het wedstrijdbeeld.

Vogel

PSV stelde daar weinig tegenover. De ploeg speelde op de counter, met de snelle aanvallers Kezman, Bruggink en Rommedahl. Slechts Kezman kreeg in de eerste helft een schietkans. Op het Eindhovense middenveld maakte Vogel na vier weken afwezigheid wegens een hersenschudding (en zonder enige speelminuten) zijn rentree.

De Zwitserse controleur hield zich goed staande. Maar het middenveld ontbeerde creativiteit en vernuft. Zelden werden de aanvallers bereikt. Bruggink, de schakel tussen middenveld en aanval, speelde zwak. Toen hij in de 64e minuut werd vervangen (voor Vennegoor of Hesselink) werd PSV prompt beter en gevaarlijker.

Hossam

Hossam was bij Ajax de opvallendste speler. De Egyptenaar kreeg drie uitstekende kansen in het eerste part. Hij was op slag van rust ook verantwoordelijk voor de strafschop, een presentje van arbiter Luinge. Na een duw-en trekduel met PSV'er Hofland legde Luinge de bal op de stip. Bergdolmo, bijgenaamd de Klusjesman, benutte het buitenkansje.

Hofland

Drie minuten voor de strafschop beging Hofland ook een fout, waardoor Bouma in moeilijkheden kwam en tegenover Machlas kwam te staan. In de buiteling van de Griek zag Luinge geen strafschop. Door de goal ontpopte de tweede helft zich als een spectaculair bekerduel. Het spel golfde op en neer, met ook kansen over en weer. Maxwell had de 2-0 op zijn schoen, maar doelman Waterreus voorkwam erger.

Meteen daarna redde Ajax-goalie Grim op een inzet van Kezman. Rommedahl had daarna de beste kans van de wedstrijd, maar vrij voor doel kwam hij niet tot scoren. Vervolgens kreeg Maxwell opnieuw de kans op 2-0, hij scoorde opnieuw niet.

Pas in het laatste part maakte Ajax het verschil. Galasek maakte 2-0 nadat Hossams inzet was afgeslagen en daarna bepaalde Van der Meyde de eindstand op 3-0. Een terechte uitslag.