Stijn Schaars komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor PSV. De middenvelder heeft een haarscheurtje aan de onderzijde van zijn kuitbeen en is zo'n zes weken uitgeschakeld.

Dat melden de Eindhovenaren op hun website. Schaars liep de blessure zaterdag op in het verloren thuisduel met Vitesse (2-6).

De aanvoerder van PSV moest het veld vlak voor rust verlaten na een charge van Vitesse-aanvaller Mike Havenaar. Die werd daar niet voor bestraft door scheidsrechter Bas Nijhuis, maar wordt mogelijk alsnog vervolgd voor zijn actie.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is maandag een vooronderzoek gestart naar de actie van Havenaar, die bij het afschermen van de bal vol op de enkel van Schaars stond.

Nijhuis gaf na afloop al aan het incident te hebben gemist en raadde de aanklager aan om er naar te kijken. Na het zien van de beelden oordeelde de arbiter resoluut. "Dit is overduidelijk een rode kaart. De aanklager kan hier dus mee aan het werk", aldus Nijhuis.

Schaars mist donderdag het thuisduel met Tsjornomorets in de Europa League en daarnaast de eredivisiewedstrijden tegen FC Utrecht (uit) en ADO Den Haag (thuis). Het is nog onzeker of hij op 19 januari in actie kan komen, wanneer PSV de competitie hervat op bezoek bij Ajax.