Arjen Robben maakt ondanks zijn plek op de shortlist geen kans om dit jaar de Gouden Bal te winnen.

De FIFA maakte maandag bekend dat Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Franck Ribéry de overgebleven drie kanshebbers zijn voor de titel Wereldvoetballer van het Jaar.

Robben kende een uitstekend jaar bij Bayern München. Hij maakte onder meer het winnende doelpunt in de Champions League-finale. Ook Robin van Persie, die eveneens deel uitmaakte van de shortlist van 23 namen, is afgevallen voor de prijs.

Ribéry speelde eveneens een grote rol in het Champions League-succes van Bayern. De Fransman werd enkele maanden geleden al verkozen tot Europees voetballer van het Jaar. In die verkiezing werd Messi tweede en Ronaldo derde.

De prijs wordt op 13 januari in Zürich uitgereikt door Ruud Gullit. Messi, die voor de zevende achtereenvolgende keer genomineerd is, won de trofee vier jaar op rij en bij de afgelopen twee edities werd Ronaldo tweede.

Onrust

De afgelopen tijd was er veel onrust rond de Gouden Bal-verkiezing. FIFA-voorzitter Sepp Blatter beledigde Ronaldo met een imitatie en die beweerde dat er binnen de bond een campagne tegen hem werd gevoerd.

De sterspeler van Real Madrid twijfelt nog of hij aanwezig is bij de uitreiking. Alleen in 2008 won de Portugees als speler van Manchester United de prestigieuze prijs.

Rond de play-offs voor deelname aan het WK besloot de FIFA de stemprocedure aan te passen. De termijn om te stemmen werd verlengd van half tot eind november omdat er nog te weinig namen binnen gekomen zouden zijn.

Er werd echter gesuggereerd dat de maatregel was genomen om de hoofdrol die Ronaldo speelde bij de zeges van Portugal op Zweden mee te laten tellen in de afweging. Ieder jaar stemmen de bondscoach, de aanvoerder en een journalist van elk land voor de verkiezing.

Coach

Alex Ferguson maakt kans op de prijs voor beste coach van het jaar. De Schot nam afgelopen zomer na 27 jaar afscheid van Manchester United.

Jupp Heynckes, die na het winnen van de Champions League bij Bayern München vertrok, en Jürgen Klopp zijn de concurrenten van Ferguson. De coach van Borussia Dortmund verloor vorig seizoen de finale van de Champions League van Bayern.

Abby Wambach, winnares van vorig jaar, is opnieuw genomineerd voor de titel beste voetbalsters van het jaar. De Amerikaanse krijgt concurrentie van viervoudig winnares Marta uit Brazilië en de Duitse doelvrouw Nadine Angerer.