Het IOC legt momenteel de laatste hand aan een brief voor olympische sporters over de regels tijdens de Winterspelen in Sotsji.

Daarin worden de sporters er nogmaals op gewezen zich te onthouden van politieke uitingen en demonstraties tijdens het evenement in februari. Meerdere atleten lieten de afgelopen maanden hun afkeer blijken van de Russische antihomowet.

Waarschijnlijk stemt de raad van bestuur van het internationaal olympisch comité dinsdag tijdens een vergadering in Lausanne in met de instructies.

De brief wordt verstuurd naar de nationale sportbonden, die het schrijven dan weer bij de olympische deelnemers bezorgen.

Controverses

Het IOC verwijst naar regel vijftig van het olympisch handvest, waarin staat dat 'geen enkele vorm van demonstratie of politieke, religieuze of raciale propaganda' is toegestaan tijdens de Olympische Spelen. "We lichten die regel toe in de brief en maken de atleten er attent op dat ze worden beschermd", zei voorzitter Thomas Bach maandag. 

"Als sporter wil je in het olympisch dorp niet worden geconfronteerd met politieke controverses", vervolgt Bach, die Jacques Rogge opvolgde als preses van het IOC. De Duitser had in oktober een ontmoeting met Vladimir Poetin. De Russische president verzekerde tijdens dat gesprek dat geen enkele sporter of toeschouwer wordt gediscrimineerd tijdens de Spelen. 

Vorige week zat Bach in Parijs om tafel met Russische homorechtenactivisten. "We wilden naar hen luisteren, maar tegelijkertijd uitleggen waar onze verantwoordelijkheden liggen aan de ene kant en aan de andere kant waar onze invloed stopt. Ze hadden begrip voor onze positie."