Voor de tweede week op rij slaagde bobsleeër Edwin van Calker er niet in zich te plaatsen voor de Winterspelen van Sotsji. Vooral de tweemansbob is ver van de kwalificatienorm verwijderd. Volgens technisch directeur Wopke de Vegt is er echter nog geen reden tot paniek.

"De tweemansbob gaat inderdaad niet zoals we voor ogen hadden", laat de beleidsman van de Nederlandse Skivereniging (waar de bobbers sinds deze olympiade onder vallen) vanuit Salt Lake City aan NUsport weten.

"Nee, er is geen reden voor paniek. Van Calker heeft vorig seizoen al een nominatie binnengehaald. Die willen we nu zo snel mogelijk omzetten in een kwalificatie door bij minimaal één wedstrijd in de top tien te eindigen."

In Park City, waar de olympische baan van de Winterspelen van 2002 ligt, kwam Van Calker met zijn vaste remmer Sybren Jansma daar echter niet bij in de buurt.

Het resultaat in de eerste afdaling was zelfs dermate slecht dat de Nederlandse slee in de tweede omloop niet eens meer van start mocht gaan. Een week eerder greep de piloot in Calgary met remmer Bror van der Zijde ook al naast een olympisch ticket.

Blessures

"Feit is natuurlijk wel dat we in beide World Cups gewerkt hebben met remmers die niet fit zijn", nuanceert De Vegt. "Sybren komt terug van een blessure en is nog geen honderd procent. Bror hebben we na de wedstrijd in Calgary uit de bob moeten halen vanwege een blessure aan de lies. Het valt nog te bezien of hij bij de volgende wedstrijd in Lake Placid weer inzetbaar is."

Volgens de oud-bondcoach van de Nederlandse schaatsers moet het bij de derde stop op de wereldbekerkalender wel gaan gebeuren voor Van Calker. Zeker waar het de tweemansbob betreft. "Op dat nummer wordt in Lake Placid een dubbele wedstrijd afgewerkt, twee kwalificatiekansen dus."

"Ik denk sowieso dat de kans op kwalificatie bij de wedstrijden in Noord-Amerika groter is dan bij de wedstrijden die straks in Europa komen. Daar zijn de banen toch voor meer landen de thuisbasis en verwacht ik dat vooral de Duitsers beter zullen gaan presteren."

"De druk neemt ook steeds een beetje meer toe. Voorafgaande aan het seizoen wisten we dat er zeven kansen op kwalificatie waren, op 19 januari moet het geklaard zijn, dus na elke gemiste kans weet je dat de druk omhoog gaat. Maar Edwin staat er heel reëel in. Hij zegt ook zelf dat we het op dit moment moeten doen met de situatie zoals hij is", refereert De Vegt aan de fysieke gesteldheid van Jansma en Van der Zijde.

Viermansbob

Over de viermansbob, die in de eerste twee World Cups twee keer als tiende eindigde, waar een plek bij de beste acht vereist is, maakt de technisch directeur zich een stuk minder zorgen. Zowel in Calgary als in Park City kwam Van Calker slechts 0,05 seconden tekort voor een olympisch startbewijs.

"Ik zie ontzettend veel potentie in die slee, het meest van alle Nederlandse bobs", aldus De Vegt. "We zitten er goed bij, onderaan de baan klokken we steevast één van de drie hoogste snelheden. De winst ligt aan het begin, daar kunnen we nog verbeteren.''

''Maar de viermansbob laat een heel ander beeld zien dan de tweemansbob. Natuurlijk moet ook daar nog kwalificatie worden afgedwongen, maar Van Calker en zijn remmers staan met die slee goed in het internationale veld."