Het duel tussen Atletico Paranaense en Vasco da Gama in de Braziliaanse competitie heeft zondag ruim een uur stilgelegen vanwege rellen op de tribune.

Een helikopter moest op het veld landen om een zwaargewonde man af te voeren. Volgens een arts waren nog twee fans zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, één werd behandeld aan een lichte verwonding. 

De fans van Atletico Paranaense uit Curitiba en Vasco da Gama uit Rio de Janeiro bestormden elkaar op de tribunes van het stadion in de stad Joinville. Het duurde enige tijd voor de politie arriveerde om met rubberen kogels de hooligans uit elkaar te drijven.

De politie was niet op de tribune aanwezig toen de gevechten uitbraken. Volgens een politieofficier waren ongeveer tachtig bewakers ingehuurd om de fans uit elkaar te houden. "Het is een privé-evenement, dus de beveiliging werd verzorgd door een bedrijf dat door Atletico Paranaense was ingehuurd." 

Schreeuwen

Op televisiebeelden is te zien hoe spelers van beide clubs naar hun fans schreeuwen om ze tot bedaren te brengen. Tientallen fans probeerden over hoge hekken te klimmen om het vak met het gevecht te verlaten. 

Zowel een fan van Atletico Paranense als een fan van Vasco was afgescheiden van zijn eigen fans en werd door verschillende concurrerende supporters in elkaar geslagen. Een man lag ogenschijnlijk levenloos op de tribune. 

Brazilië wordt dit jaar geplaagd door supportersgeweld. In het Zuid-Amerikaanse land wordt volgend jaar het WK gespeeld. 

De wedstrijd, die na slechts vijftien minuten stil kwam te liggen, was voor beide teams cruciaal. Het treffen eindigde uiteindelijk in 5-1.

Atletico Paranaense stelde daarmee de derde plek en een plaats in de Copa Libertadores veilig, terwijl Vasco da Gama tevergeefs degradatie poogde te voorkomen in de laatste speelronde.

Seedorf

Clarence Seedorf wist met Botafogo de vierde plaats veilig te stellen dankzij een 3-0 zege op Criciuma. De Nederlander zag voormalig Ajacied Nicolas Lodeiro de openingstreffer maken en was met een kopbal zelf verantwoordelijk voor de eindstand.

De vierde positie op de ranglijst kan genoeg zijn voor kwalificatie voor de Copa Libertadores, maar Botafogo is daarbij afhankelijk van Ponte Preta.

Die club komt donderdag uit in de eindstrijd van de Copa Sudamericana en neemt bij winst het ticket van Botafogo over. De vraag is nu of de 37-jarige Seedorf nog een seizoen aan zijn imposante carrière vastplakt.

Fluminense

Vasco da Gama was niet de enige roemruchte club die zondag degradeerde uit de Serie A. Fluminense, dat zich vorig jaar nog tot kampioen kroonde, eindigde als zeventiende en moet volgend seizoen op een niveau lager uitkomen.

De club uit Rio de Janeiro, waar Fred (oud-speler van Olympique Lyon) tegenwoordig zijn geld verdient, is daarmee de eerste club die als titelhouder afzakt naar de Serie B. 'Tricolor', dat vier keer kampioen werd in Brazilië, won zondag nog wel van Bahia (2-1), maar dat mocht niet meer baten.

Cruzeiro had zich enige tijd geleden al verzekerd van de landstitel en finishte met een voorsprong van liefst elf punten op nummer twee Gremio.