De Nederlandse vrouwenploeg heeft zondagnacht in Argentinië op knappe wijze goud gewonnen in de finaleronde van de eerste editie van de Hockey World League (HWL).

De olympisch kampioen versloeg Australië in San Miguel de Tucumán met 5-1. Het karaktervolle en opmerkelijk fitte Oranje maakte tegen de nummer vijf van de wereldranglijst na de rust (0-1) het verschil in de finale.

Nederland begon na vijf overwinningen in een volle en hete hockeyweek aanvankelijk nog niet zo scherp aan de eindstrijd. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam al snel op achterstand uit een strafcorner, die door Carlien Dirkse van den Heuvel als laatste werd aangeraakt (0-1).

De jacht op de gelijkmaker kostte nadien veel zweet en energie bij Oranje. De enige strafcorner van Paumen leverde geen succes op.

Lidewij Welten en Roos Drost doken soms gevaarlijk op in de Australische cirkel, maar hun doelpogingen strandden vroegtijdig.

Breekpunt

Na de pauze kreeg Nederland alsnog loon naar werken. De 43e minuut vormde het breekpunt. Eerst scoorde Paumen uit haar tweede strafcorner (1-1), kort daarna profiteerde de behendige Drost van de algehele chaos in de Australische gelederen (2-1).

Nadien bezorgden Kitty van Male, opnieuw Paumen (zesde toernooitreffer) en Welten (vijfde) Oranje een glorieuze eindzege. Welten werd bovendien tot beste speelster van het toernooi uitgeroepen.

De Nederlandse ploeg had op zaterdag in de halve finales tegen wereldkampioen Argentinië ook al de nodige indruk gemaakt. Oranje bleef in de enerverende wedstrijd zowel fysiek als mentaal prima overeind in de rumoerige ambiance (ruim 6.000 toeschouwers).

Uiteindelijk wist de formatie van Caldas zich via shoot-outs (3-2) te plaatsen voor de finale, nadat de eindstand in de normale speeltijd 2-2 was.

Hoofdprijs

Dankzij de ultieme triomf tegen Australië sluit de Nederlandse vrouwenploeg 2013 alsnog met een hoofdprijs af. Eerder dit jaar greep Oranje bij de derde ronde van de HWL in Rotterdam (tweede) en bij het EK in Boom (derde) naast de titel.

De ploeg van Caldas heeft na de eindronde van de HWL de eerste plaats op de wereldranglijst inmiddels weer van Argentinië overgenomen.

Bij het dubbele WK komende zomer in Den Haag gaat Nederland dan ook als favoriet van start, mede dankzij de beoogde terugkeer van erkende internationals als Naomi van As, Eva de Goede en Kim Lammers (allen nu nog geblesseerd).

Ongelooflijk Hongerig

Volgens Caldas was het nauwelijks verbazingwekkend dat de vrouwen ook in de finale tot het uiterste konden gaan. ''Deze groep is ongelooflijk hongerig'', zei de bondscoach na de ruime zege.

Vanzelf ging het desondanks allemaal niet in Argentinië. ''Het was een lastig toernooi'', aldus Caldas tegenover de NOS. ''De voorbereiding was moeilijk en bovendien kregen we te maken met blessures. Toch hebben we laten zien dat we hier zondermeer de beste ploeg waren. Het is mooi dat dit in de eindstrijd met een fraaie score is bewezen.''

Het was volgens Caldas voor zijn selectie ook niet moeilijk kort na de gewonnen halve finale tegen Argentinië opnieuw voluit te gaan. ''Er zat nog heel veel energie in de tank en dat is gebleken. Alleen liep het tegen Australië in het begin nog wat stroef. We waren niet de mindere, kregen ook wel kansjes, maar konden niet echt doordrukken. Gelukkig zijn we op het juiste moment in ons ritme gekomen.''

Bekijk beelden van de wedstrijd: