De Nederlandse handbalsters zijn in hun tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap in Servië op hun plaats gezet door Zuid-Korea. Het jonge team van bondscoach Henk Groener verloor met 26-29.

Oranje liet zich grote delen van de wedstrijd overlopen door de watervlugge Aziaten en kon aanvallend amper overtuigen.

Pas in de laatste tien minuten was er sprake van vloeiend spel, maar de achterstand was toen al te groot.

De verliesbeurt kwam hard aan bij de ploeg, die met zoveel zelfvertrouwen naar Servië was afgereisd en zaterdag furieus opende met een klinkende overwinning op de Dominicaanse Republiek (44-21).

De handbalsters speelden vorige week in een oefentoernooi nog met 33-33 gelijk tegen Zuid-Korea en putten daar hoop uit, maar in de vrijwel lege sporthal van Belgrado bleef Oranje ver verwijderd van het vereiste topniveau.

De nederlaag hoeft nog geen grote gevolgen te hebben. Nederland zit in een groep van zes, waarvan de eerste vier doorgaan naar de laatste zestien. Frankrijk is dinsdag de derde tegenstander.

Veelbelovend

De eerste minuten zag het er nog veelbelovend uit voor Nederland, waar vaste kracht Jessy Kramer ontbrak in de ploeg vanwege een hersenschudding. Na vijf minuten leidde de formatie van Groener met 5-2 en de Zuid-Koreaanse bondscoach Lim Young Chul zag zich genoodzaakt een time-out aan te vragen.

Die had het gewenste effect, want zijn ploeg zette vanaf dat moment een tandje bij en speelde Oranje bij vlagen compleet zoek. Bij rust stond Zuid-Korea met 17-11 voor.

Wat Nederland ook probeerde, het kreeg geen vat op het spel van de tegenstander en scoorde zelf maar moeizaam. In het eerste deel van de tweede helft liep de achterstand zelfs op naar negen doelpunten: 18-27. Bij die stand van 18-27 keerde het tij enigszins. Onder aanvoering van Estavana Polman en Laura van der Heijden krabbelde het Nederlands team uit het dal, maar het was te laat om er nog een inhaalslag van te maken.

Van der Heijden en Nycke Groot waren het meest trefzeker met vijf doelpunten. Lois Abbingh, Danick Snelder en Polman scoorden drie keer.