Ranomi Kromowidjojo heeft zondag bij de Swim Cup in Amsterdam met overmacht de 50 meter vrij gewonnen. 

De olympisch en wereldkampioene op de kortste afstand zegevierde in een tijd van 24,20. Ze bleef hiermee Maud van der Meer (25,48) en Tamara van Vliet (25,60) voor.

Kromowidjojo had afgelopen zomer bij de WK in Barcelona op de 50 vrij al de limiet gezwommen voor de Europese titelstrijd langebaan volgend jaar in Berlijn.

De Groningse doet komende week mee aan de EK kortebaan in het Deense Herning.

De olympisch kampioene was tevreden over haar race. ''We hebben de afgelopen tijd veel aan mijn start en keerpunten gewerkt. Dat ging goed hier. Omdat ik al geplaatst ben voor de EK, was dit voor mij vooral een trainingswedstrijd. Het was lekker om weer even op de langebaan te racen.''

''Nu ga ik me voor komende week richten op de EK kortebaan. Ik doe voor het eerst sinds 2010 weer mee. Het is altijd een leuk toernooi en al mijn Europese concurrenten zijn aanwezig. Ik kijk er naar uit.''

Verschuren

Bij de mannen zegevierde Sebastiaan Verschuren zondag op de 100 meter vrije slag. De zwemmer tikte in zijn 'eigen' bad aan in een tijd van 49,25. Hij bleef hiermee Kyle Stolk voor. Het jonge talent eindigde als tweede in 50,43. Joost Reijns werd derde in 50,93.

Verschuren had op de 100 vrij bij de WK in Barcelona al een limiet gezwommen voor de EK langebaan volgend jaar in Berlijn.

Op de 200 vrij zegevierde Femke Heemskerk in 1.57,24. Ook zij had al op dit nummer al een startbewijs voor de EK afgedwongen.