Go Ahead Eagles heeft zondag de eerste IJsselderby in de eredivisie sinds maart 1987 met ruime cijfers gewonnen. In Deventer was de ploeg van Foeke Booy met 4-1 te sterk voor PEC Zwolle.

Door de overwinning heeft Go Ahead zich stevig in de middenmoot genesteld. PEC Zwolle zakt na een sterke start van de competitie weg uit de subtop.

Go Ahead Eagles begon met veel passie en strijd aan de beladen derby. Met Erik Falkenburg in de spits als vervanger van de nog altijd geblesseerde Marnix Kolder knokte de ploeg van trainer Foeke Booy vanaf de aftrap voor elke meter grond. PEC Zwolle reageerde daar enigszins gelaten op, waardoor veruit de meeste persoonlijke duels in het voordeel van de Eagles uitvielen.

Al na 6 minuten kwam Go Ahead op voorsprong. Doke Schmidt kopte ongehinderd een vrije trap van aanvoerder Job van der Linden achter doelman Diederik Boer. Nog geen 10 minuten later ontplofte de Adelaarshorst opnieuw. Met een fraaie voetbalbeweging gaf Jeffrey Rijswijk de bal mee aan Erik Falkenburg, die daarna doeltreffend uithaalde: 2-0

Na dat doelpunt greep trainer Ron Jans meteen in. Hij haalde aanvoerder Joost Broerse, die onvoldoende leiding gaf aan zijn defensie, naar de kant. PEC Zwolle kreeg daarna meer greep op de wedstrijd. Verder dan mogelijkheden van Mustafa Saymak en Fred Benson kwam de ploeg in de eerste helft echter niet. De counters van Go Ahead waren eigenlijk gevaarlijker. Zeker als de snelle Jarchinio Antonia de ruimte kreeg.

Ook na de rust was PEC Zwolle aanvallend veelal machteloos. Spits Fred Benson kwam niet los van zijn bewaker Bart Vriends, mede omdat de toevoer vanaf het middenveld ondermaats was. Go Ahead Eagles kon daardoor de wedstrijd controleren. Na bijna een kwartier gooide Jarchinio Antonia, na goed voorbereidend werk van Xander Houtkoop, met het derde Deventer doelpunt het duel op slot.

ADO Den Haag

ADO Den Haag bracht FC Groningen zondag de eerste nederlaag van dit seizoen voor eigen publiek toe. De noorderlingen, die de laatste zeven duels ongeslagen waren, moesten in de eigen Euroborg met 2-1 buigen voor de club uit Den Haag. Op basis van vechtlust en het vertoonde spel kwam ADO de zege ook toe.

Uitgerekend Michiel Kramer zette ADO op het goede spoor. De spits werd door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier duels geschorst voor de armstoot die hij vorige week uitdeelde aan doelman Jasper Cillessen van Ajax. Kramer tekende echter beroep aan tegen die straf en in afwachting van die zaak mocht hij tegen FC Groningen gewoon voetballen. 

De lange aanvaller opende na een half uur de score. Kramer zette zijn bewaker Johan Kappelhof simpel opzij en tikte de bal op aangeven van Mathias Gehrt langs doelman Marco Bizot (0-1).

Tot aan dat doelpunt was het de thuisclub die domineerde. In de lijn van de laatste weken voetbalde de ploeg van trainer Erwin van de Looi best aardig, alleen Groningen sprong onzorgvuldig om met de kansen. De zeventienjarige spits Richairo Zivkovic dook twee keer gevaarlijk op voor de Haagse doelman Gino Coutinho, maar die bleef met hulp van verdediger Tom Beugelsdijk overeind. Coutinho wist ook een hard schot van Filip Kostic te pareren. Na de openingstreffer van Kramer kantelde het spelbeeld.

Met die voorsprong op zak nam ADO Den Haag de wedstrijd in handen. De tweede treffer van de bezoekers was steeds dichterbij dan de gelijkmaker. Het normaal gesproken toch zo verzorgd voetballende FC Groningen slaagde er maar niet in openingen te creëren in de hechte defensie van ADO. 

Met Michael de Leeuw en Krisztián Adorján voor de tegenvallende Tjaronn Chery en Tom Hiariej probeerde Van de Looi na een uur voor een kentering te zorgen. Kansen leverde het nauwelijks op, maar uit het niets kwam de thuisclub tien minuten voor tijd toch op gelijke hoogte. Coutinho kon een schot van Andraz Kirm nog uit de kruising tikken, maar de rebound was voor Kappelhof: 1-1.

ADO Den Haag liet zich echter niet uit het veld slaan door die onverwachte gelijkmaker en kreeg uiteindelijk loon naar werken. Bizot ging in de 83e minuut onder een hoekschop van Ricky van Haaren door en Beugelsdijk profiteerde dankbaar: 1-2.

Heracles Almelo

Heracles mocht drie belangrijke punten bijschrijven in Kerkrade. Op bezoek bij Roda JC zegevierde de club van trainer Jan de Jonge met 1-3. Invaller Oussama Tannane was met twee treffers de gevierde man bij de Almeloërs.

Wiljan Pluim had de thuisploeg na achttien minuten nog wel op voorsprong gezet, maar Simon Cziommer en Tannane bogen de stand om in het voordeel van de Tukkers. De Duitser tekende tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker, waarna invaller Tannane in de 79e minuut de bezoekers op voorsprong zette.

'Subersub' Frank Demouge, die middenvelder Roly Bonevacia kwam aflossen, was na zijn entree nog wel twee keer gevaarlijk en bracht ook Mitchell Donald in kansrijke positie, maar die stuitte op Heracles-goalie Remko Pasveer. In de rebound wist ook Guus Hupperts niet te scoren, waarna Tannane aan de andere kant voor de 1-2 zorgde.

Daardoor kwam Heracles op de ranglijst in punten gelijk met Roda; beide clubs verzamelden achttien punten uit zestien wedstrijden in de eredivisie. 

Het publiek van Limburgers keerde zich in de slotfase van het duel tegen trainer Ruud Brood, die na de nederlaag tegen zijn voormalige werkgever Heracles nu al vijf competitiewedstrijden op rij niet wist te winnen. Heracles had al sinds eind oktober niet meer gewonnen in de eredivisie en boekte en passant de eerste competitiezege ooit in Kerkrade.