De Nederlandse schaatssters hebben zondag bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn op overtuigende wijze het onderdeel ploegachtervolging gewonnen. Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra bleven als enige team onder de drie minuten: 2.58,19.
 

Richardson klokte een tijd van 1.14,51, goed voor een nieuw baanrecord. Daarmee was ze bijna een seconde sneller dan landgenote Brittany Bowe die dankzij haar 1.15,42 wel naar het zilver reed.

Lotte van Beek moest in een rechtstreeks duel wereldkampioene Olga Fatkulina (1.15,49) net voor laten gaan en kwam vierhonderdste van een seconde tekort voor het brons.

De schaatsster van Team Corendon was wel de beste Nederlandse van de dag.

Leenstra

Marrit Leenstra maakte in Berlijn haar rentree nadat ze bij de wedstrijden in Noord-Amerika kampte met ziekte en de derde World Cup in Astana aan zich voorbij liet gaan.

De ploeggenote van Van Beek moest daardoor als eerste van start en klokte meteen een scherpe tijd van 1.50,85 waar lange tijd niemand aankwam.

Ook Margot Boer beet zich stuk op haar tijd. In een rechtstreeks duel met sprintkanon Sang-Hwa Lee delfde de Team Liga-rijdster (1.16,11) net het onderspit, maar ook de Zuid-Koreaanse (1.15,98) kwam tekort op de tijd van Leenstra.

Kamminga

Ireen Wüst en Jorien ter Mors hadden zich voor het wereldbekerweekeinde afgemeld voor de 1000 meter. Beide dames willen zich richten op de ploegenachtervolging, later op zondag. Daardoor mocht eerste reserve Manon Kamminga in Berlijn wederom van start gaan.

Tot nog toe reed Kamminga de kilometer op alle wereldbekerwedstrijden omdat er altijd wel één of meerdere Nederlandse vrouwen afwezig waren. De van origine inlineschaatsster was dankzij een sterke slotronde met 1.16,28 sneller dan in Astana, maar kwam niet aan de achtste plaats die ze daar behaalde (tiende).

Richardson won ook al de 1000 meter in Calgary en Astana en gaat daardoor ruim aan de leiding in de strijd om de wereldbeker, voor Bowe die de wedstrijd in Salt Lake City won.

Eerder op de dag reed Antoinette de Jong, die eveneens profiteerde van de afwezigheid van Wüst en Ter Mors, naar de winst in de B-groep met een tijd van 1.18,09.