Feyenoord heeft zondag in de eredivisie een belangrijke uitzege geboekt bij sc Heerenveen. De ploeg van coach Ronald Koeman was in Friesland met 2-1 te sterk voor de thuisploeg.

De Rotterdammers voorkwamen daardoor dat de achterstand op koploper Vitesse verder opliep. Feyenoord heeft zes punten minder dan de Arnhemmers, die zaterdag met 6-2 wonnen van PSV.

Jean-Paul Boëtius zette Feyenoord al vroeg op voorsprong en vlak daarna maakte Lex Immers de tweede. De bezoekers leken meteen op weg naar een ruime zege, maar misten een aantal goed kansen.

Heerenveen ging er in de tweede helft wel voor, al speelde het te matig om echt drie punten te verdienen. Doelman Erwin Mulder was bij twee kansen belangrijk voor de Zuid-Hollanders.

Stift

In het eerste halfuur was Feyenoord oppermachtig in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen werd op alle fronten afgetroefd en binnen ruim een kwartier stonden de bezoekers al met 2-0 voor.

Vooral de eerste treffer van Boëtius was van grote schoonheid. De buitenspeler zette zelf de aanval op met een steekpass naar Graziano Pellè die op doelman Kristoffer Nordfeldt stuitte. De rebound was een prooi voor Boëtius, die de bal prachtig over de Heerenveen-keeper heen stiftte.

De Friezen waren nauwelijks bekomen van de schrik of Feyenoord maakte de tweede. Na een risicovolle actie van Ruben Schaken, die al dan niet met gestrek been inkwam, kwam de bal via Daryl Janmaat bij Immers. De Hagenaar aarzelde niet en schoof de bal met een halve sliding langs Nordfeldt.

Daarna kreeg Tonny Vilhena nog een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd al te beslissen, maar de middenvelder mikte na een goede actie van Bruno Martins Indi over. Feyenoord leek met een comfortabele voorsprong de rust in te gaan tot Kenny Otigba het vlak voor rust op zijn heupen kreeg.

Slotoffensief

De verdediger stoomde mee op en kreeg de bal via Van La Parra terug. Otigba kopte de bal via het hoofd van Feyenoord-verdediger Sven van Beek, die de zieke Stefan de Vrij verving, in de hoek. Aanvoerder Graziano Pellè was woedend over de tegentreffer en liet dat duidelijk weten aan zijn medespelers in de catacomben.

Na rust was er veel minder te beleven voor de toeschouwers, al kreeg Alfred Finnbogason wel een levensgrote kans die hij via de vingertoppen van keeper Erwin Mulder net naast mikte. Pas in de 65e minuut kreeg Immers de eerste grote kans voor Feyenoord na goed werk van Pellè, maar de aanvallende middenvelder nam de bal slecht aan en kon Nordfeldt niet weer verschalken.

In de slotfase was Mulder weer belangrijk voor de Rotterdammers met een redding op een schot van Bilal Basacikoglu. Aan de andere kant schoot Vilhena opnieuw over. Ook invaller Wesley Verhoek en Pellè wisten even later geen raad met de geboden ruimte. Heerenveen probeerde het nog met een slotoffensief, maar ontbeerde de kracht om langszij te komen.

Lees ook: Koeman blij met fel en agressief Feyenoord

Lees ook: Boëtius: 'Ik laat leuke dingen zien'

Lees ook: Mulder: 'Ik zorg dat ik eerste keeper blijf bij Feyenoord'

Lees ook: Janmaat: 'Spanje is nog steeds top en favoriet'