De Nederlandse vrouwenploeg heeft zaterdagavond (plaatselijke tijd) de finale bereikt van de Hockey World League in Argentinië.

Oranje versloeg na een enerverende strijd het gastland in San Miguel de Tucumán op shoot-outs: 3-2. Na de normale speeltijd was de stand 2-2.

In de eindstrijd komt de ploeg van bondscoach Max Caldas zondagnacht om 01.00 uur (Nederlandse tijd) uit tegen Australië, dat Engeland met 3-0 inrekende.

Het duel tussen de nummer één (Argentinië) en twee (Nederland) van de wereldranglijst was een finale waardig. Beide ploegen speelden in een hoog tempo, met veel aanvalsdrang. Daardoor ontstond een open wedstrijd, met veel kansen aan beide kanten.

Wereldkampioen Argentinië begon verzwakt aan de klassieker in het vrouwenhockey. Verdediger Noel Barrionuevo was geschorst na wangedrag in de voorgaande wedstrijd tegen Zuid-Korea. Daardoor moest de thuisploeg het zonder de eerste strafcornerspecialist doen.

Bij Nederland maakte Frederique Derkx (Oranje Zwart) haar rentree na een kortstondige ziekte, die haar in de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland (1-0) aan de kant hield.

Droomstart

Nederland kende een droomstart tegen de aartsrivaal, waarvan Oranje in de olympische finale vorig jaar in Londen nog met 2-0 won. Al in de tweede minuut opende Maartje Paumen de score uit een snoeiharde strafcorner (1-0). Tien minuten later kwam Argentinië op gelijke hoogte na een foutje bij doelvrouw Joyce Sombroek (1-1).

Na de pauze was Nederland aanvankelijk de betere ploeg met ook de beste kansen. Met name Lidewij Welten was een paar keer dicht bij 2-1. Ook de derde strafcorner van Paumen leverde geen succes op.

Na tien minuten nam Argentinië het initiatief over. De tweede strafcorner van Argentinië eindigde nog op de paal, maar de derde was raak, 1-2. Dankzij Roos Drost, na goed werk van Ellen Hoog, kwam Oranje weer op gelijke hoogte (2-2). Een slotoffensief van Oranje, met ook nog twee strafcorners, leverde geen winnende treffer op.

In de shoot-outs kwam namens Nederland alleen Welten niet tot scoren. Sombroek stopte de beslissende doelpoging van Luciana Aymar. De 36-jarige routinier werd kort na het duel nog wel voor de achtste keer tot beste speelster van de wereld gekozen.

Lees ook: Caldas: 'Ons spel was oogstrelend'