Edwin van Calker is er zaterdag ook in de viermansbob net niet in geslaagd een olympisch startbewijs veilig te stellen.

Van Calker klokte met remmers Sybren Jansma, Arno Klaassen en zijn broer Arnold van Calker de elfde tijd in de eerste afdaling (47.59). De tweede afdaling kende iets meer fouten. De Britse bob van piloot John Jackson profiteerde daarvan en achterhaalde de Nederlanders.

Na Van Calker gingen echter meerdere sleeën in de fout, waardoor de Nederlandse ploeg alsnog wist op te klimmen naar de tiende plaats, op slechts 0,05 seconde van de kwalificatielimiet.

Een week eerder kwam de Nederlandse viermansbob bij de World Cup in Calgary ook al slechts vijfhonderdste van een seconde tekort om een plek bij de beste acht af te dwingen. Toen eindigde de ploeg van Van Calker eveneens als tiende.

Team

In Canada beschikte hij nog over remmer Bror van der Zijde, die in aanloop naar de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen afhaakte met een blessure aan zijn linkerbovenbeen. Daardoor ging Van Calker vrijdag in de tweemansbob van start met Jansma en zaterdag in de viermansbob met Arnold van Calker. Daarmee beschikte hij in Park City over zijn eigen team, waarmee hij de afgelopen seizoenen gewerkt heeft.

Het is nog niet duidelijk of Van der Zijde bij de volgende World Cup, komend weekeinde in Lake Placid, weer inzetbaar is.

Van Calker voldeed vrijdag in de tweemansbob ook nog niet aan de kwalificatienorm. Daar eindigde hij met Jansma in de eerste run als 22e, waardoor hij in de tweede afdaling niet meer van start mocht gaan.