Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag bij de Swim Cup in Amsterdam de 100 meter vrije slag gewonnen. De olympisch kampioene zag na afloop door problemen met de tijdwaarneming echter geen tijd op het scorebord.

Femke Heemskerk eindigde als tweede in 54,33.

Kromowidjojo baalde na afloop van de technische problemen. ''Het is toch wel jammer, want je wilt toch graag een indicatie waar je staat. De afgelopen tien jaar heb ik dit niet meegemaakt.''

Kromowidjojo zwom bij de wereldtitelstrijd afgelopen zomer al de limiet voor de Europese kampioenschappen langebaan volgend jaar in Berlijn. Ook Heemskerk, Inge Dekker en Maud van der Meer bleven al onder de richttijd.

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft tijdens de Franse kortebaankampioenschappen haar Nederlands record op de 400 meter vrije slag verbeterd. Ze tikte aan na vier minuten en 1,67 seconde. Daarmee was ze een fractie sneller dan in augustus in Eindhoven, toen de klok stopte op 4.01,73.

Van Rouwendaal, die na een aantal jaren PSV nu weer in Frankrijk traint bij Sarcelles, werkt in Dijon een zwaar programma af. Ze ging drie kwartier na de 400-finale ook te water voor de 1500 vrij. Ook op die afstand is ze nu met 15.55,00 verreweg de snelste Nederlandse ooit. Jolande van der Meer stond sinds 1984, toen deze afstand door vrouwen hoogst zelden werd gezwommen, met 16.23,4 als recordhoudster te boek.

Op de 200 vlinder scherpte Van Rouwendaal deze week haar nationale toptijd in het 25 meter-bad al aan tot 2.09,59.