De mannelijke Nederlandse achtervolgingsploeg moet het bij de Winterspelen van Sotsji in de eerste ronde opnemen tegen óf gastland Rusland óf Frankrijk. Dat werd zaterdag duidelijk na afloop van de laatste wereldbekerwedstrijd voor het begin van de Spelen.

Net als de edities in Calgary en Salt Lake City werd ook de Essent ISU World Cup in Berlijn door het Nederlandse team gewonnen. 

Door de afwezigheid van TVM’ers Sven Kramer en Koen Verweij bestond de ploeg van bondscoach Arie Koops uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Jorrit Bergsma.

Toch wist Nederland ook in deze samenstelling te zegevieren. De Verenigde Staten werden in een onderling duel ruim verslagen en ook de tijd van de Zuid-Koreanen (3.41,94) werd verbeterd: 3.41,46.

Olympische Spelen

Bij de laatste wereldbekerwedstrijd ging het vooral om kwalificatie voor Sotsji. De top zes van het klassement plus gastland Rusland plaatsten zich voor de Winterspelen, aangevuld met het overgebleven land dat de snelste tijd wist te realiseren dit seizoen.

Polen wist dankzij het sterke optreden Frankrijk te achterhalen in het klassement en het zesde startbewijs te bemachtigen. De Fransen eindigden met Duitsland op de gedeelde zevende plaats, maar mogen naar de Spelen omdat zij in Salt Lake City, de snelste World Cup van het seizoen, de beste tijd van de twee wisten te klokken.

Loting

Door de twee zeges in Noord-Amerika was het Nederlandse team al zeker van kwalificatie voor Sotsji. Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Noorwegen en regerend olympisch kampioen Canada completeren met Nederland, Rusland, Polen en Frankrijk het achttal dat meedoet aan de olympische race.

De nummers één en twee van de wereldbekerranglijst nemen het bij de Winterspelen op tegen de nummers zeven en acht. De nummers drie en vier treffen de nummers vijf en zes. De precieze indeling wordt voorafgaande aan de olympische wedstrijd middels een loting bepaald.

Nederland en Zuid-Korea, dat in de laatste World Cup de Verenigde Staten wist te achterhalen en als tweede eindigde, weten daardoor al wel dat in Sotsji in de eerste ronde de degens gekruist zullen moeten worden met óf Frankrijk óf gastland Rusland.

Twee opvallende afwezigen bij de Winterspelen zijn Japan (sinds de invoering van het onderdeel bij de Spelen van 2006 in Turijn aanwezig) en Italië, de olympisch kampioen van 2006.