Ireen Wüst heeft zaterdagmiddag de 1500 meter bij de Essent ISU World Cup in Berlijn gewonnen. De kopvrouw van TVM bleef met een tijd van 1.55,33 al haar concurrenten in de A-groep voor. Het is haar tweede zege op de schaatsmijl dit seizoen.

Het zilver ging naar de 33-jarige Poolse Katarzyna Bachleda-Curus (1.55,93). Voor Lotte van Beek die met 1.56,28 derde werd.

Geen van de dames wist echter aan de tijd van Jorien ter Mors te komen. Zij won zaterdagochtend in de B-groep de 1.500 meter in een tijd van 1.54,88. Dat was zowel een persoonlijk record als een baanrecord.

De derde Nederlandse schaatsster, Marrit Leenstra, viel naast het podium. De rijdster van Team Correndon kwam tot een tijd van 1.56,45, goed voor de vierde plaats.

Voor Wüst is het de derde podiumplaats in evenzoveel optredens in het wereldbekercircuit.

Rentree

Wüst, Van Beek en Leenstra maakten in Berlijn hun rentree op de schaatsmijl. Alle drie de schaatssters kozen ervoor de vorige wereldbekerwedstrijd in Astana over te slaan, nadat Van Beek de eerste Essent ISU World Cup in Calgary had gewonnen en Wüst bij de tweede in Salt Lake City zegevierde. Daar was Leenstra al afwezig, die in Amerika kampte met ziekte.

Door haar zege neemt de kopvrouw van TVM, tweede in Calgary achter Van Beek, de leidende positie in de strijd om de wereldbeker weer over van de Amerikaanse Brittany Bowe die de wedstrijd in Astana won.

Wüst en Leenstra rijden zondag ook weer de ploegenachtervolging, samen met Ter Mors.

Lees ook: Persoonlijk en baanrecord voor Ter Mors