Michel Mulder heeft zaterdag bij de Essent ISU World Cup in Berlijn beslag gelegd op het zilver. De schaatser van Team Beslist.nl kwam tweehonderdste van een seconde tekort voor de winst. Die ging naar de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo.

In een duel met de Amerikaan Shani Davis kwam Mulder tot een tijd van 1.09.52. Mo, vice-wereldkampioen op de afstand, had eerder al 1.09,50 geklokt. Davis legde met zijn 1.09,59 beslag op het brons.

Mulder pakte vrijdag wel de winst op de eerste 500 meter van de wereldbekerwedstrijd.

Het was voor het eerst dit seizoen dat Davis niet tot winst kwam op de 1.000 meter. Eerder won de tweevoudig olympisch kampioen op de kilometer al in Calgary, Salt Lake City en Astana. In Berlijn waren een aantal van zijn voornaamste tegenstanders afwezig.

De Nederlanders Kjeld Nuis (bij de World Cups in Noord-Amerika twee keer tweede achter Davis), Stefan Groothuis en Koen Verweij verkozen trainingskampen boven de internationale ontmoeting in Berlijn.

Daardoor mocht namens Nederland Hein Otterspeer, op basis van zijn goede prestaties vorig seizoen, van start gaan in de A-groep. Hij stelde met een tijd van 1.10,24 echter teleur. Daarmee was de schaatser van Beslist.nl zelfs langzamer dan Thomas Krol, die eerder op de dag de B-groep won in een tijd van 1.09,88.

Zijn ploeggenoot Sjoerd de Vries deed het iets beter. Hij klokte een tijd van 1.10,14, goed voor de tiende plaats. Otterspeer eindigde als dertiende.

Lees ook: Michel Mulder: 'Gaaf om Davis te verslaan'