Na een valse seizoenstart wist bobsleester Esmé Kamphuis bij de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Amerikaanse Park City haar deelname aan de Winterspelen van Sotsji veilig te stellen. Daarmee viel een behoorlijke last van haar schouders.

''Ik moet bekennen dat ik toch wel opgelucht ben na het resultaat van vorige week”, laat Kamphuis vanuit de Verenigde Staten aan NUsport weten.

Bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary eindigde de Nederlandse slee, met Sanne Dekker als remster, op de teleurstellende vijftiende plaats.

“Dat was even schrikken, niet zoals verwacht. We wilden eigenlijk meteen meedoen om een plek in de top zes, of daarbij in de buurt zitten. En dan langzaam richting de medailles werken. In Calgary ging dat behoorlijk mis. Onverwacht ook, want de zomer en het voorseizoen zijn goed geweest.”

Beste combinatie

In Park City, waar in 2002 de olympische bobsleewedstrijden van de Winterspelen van Salt Lake City plaatsvonden, corrigeerde ze de valse start. Met remster Judith Vis legde ze beslag op de zevende plaats en voldeed daarmee aan de eis van sportkoepel NOC*NSF om vormbehoud te tonen.  

“Ik weet niet of de combinatie met Judith de beste is”, refereerde Kamphuis aan de terugkeer van Vis als remster in de tweemansbob. “Het is natuurlijk wel de combinatie die ik de laatste jaren het meest gewend ben. Maar Sanne is supersterk. Het zal nu moeten blijken wat de beste combinatie is.”

Kamphuis doelt daarmee op het dubbele programma dat de dames dit weekeinde in Amerika afwerken. Ook voor zaterdag (18.00 uur Nederlandse tijd) staat er een wedstrijd gepland voor de tweemansbob voor vrouwen.

Tweede doel

“In de tweede wedstrijd neemt Sanne weer plaats in de bob. Nee, we blijven de komende weken niet wisselen in de samenstelling. Afhankelijk van het resultaat beslist onze coach na dit weekeinde wie de eerste remmer wordt.”

Hoewel het hoofddoel vrijdagnacht werd bereikt, heeft de Nederlandse slee voor zaterdag een tweede doel gesteld. “Ik denk dat we nog net niet bij de eerste startgroep zitten, de tien beste sleeën op de wereldbekerranglijst. Doel 1 was kwalificatie voor Sotsji, doel 2 is terugkeren in die eerste startgroep. En daarna weer verder naar voren werken. Zo bezien liggen we dus op schema.”