Bobsleester Esmé Kamphuis heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag geplaatst voor de Winterspelen van Sotsji. Samen met remster Judith Vis eindigde ze bij de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Park City als zevende en toonde daarmee vormbehoud.

Pilote Kamphuis had na vorig seizoen, waarin ze onder meer zesde werd op het WK, al een olympische nominatie op zak. Daardoor moest ze van sportkoepel NOC*NSF dit seizoen enkel nog minimaal één keer een top tien-klassering in de World Cup behalen.

Vorig weekeinde ging het in Calgary, met remster Sanne Dekker, nog mis. Daar eindigde de Nederlandse damesbob op de teleurstellende vijftiende plaats.

In Park City, waar in 2002 de olympische bobwedstrijd plaatsvond op de Spelen van Salt Lake City, revancheerde Kamphuis zich voor haar matige seizoenstart. Op de korte, snelle baan klokte ze met 49.25 de zevende tijd in de eerste run.

In de tweede omloop wisten de Nederlandse dames dankzij een solide afdaling de zevende plaats vast te houden en daarmee kwalificatie veilig te stellen. Pilote Kamphuis en haar remsters zijn het eerste Nederlandse bobsleeteam dat zich weet te kwalificeren voor de Winterspelen.

Van Calker

Edwin van Calker stelde, samen met remmer Sybren Jansma, teleur in de tweemansbob. Het Nederlandse duo eindigde als 22ste in de eerste run met een tijd van 48.65 seconden en wist zich daardoor niet te plaatsen voor de tweede omloop.

Jansma verving op het laatste moment de geblesseerde Bror van der Zijde, die sinds een testwedstrijd afgelopen zomer de eerste remmer is, maar kampt met een blessure aan zijn linkerbovenbeen.

Piloot Ivo de Bruijn wist zich samen met remmer Arno Klaassen wel te scharen bij de twintig beste teams en plaatste zich daarmee voor de tweede run. Daarin eindigde het duo in de achterhoede.

Zaterdagavond (Nederlandse tijd) komt ook de viermansbob, eveneens met Van Calker als piloot, nog in actie. Zij moeten bij de beste acht eindigen om een startbewijs voor de Winterspelen veilig te stellen. Ook de tweemansbob bij de dames komt zaterdag nog een keer in actie.

Lees ook: 'Geschrokken' Kamphuis ligt weer op schema