Bondscoach Louis van Gaal was niet erg tevreden nadat uit de loting bleek dat Oranje op het WK in een groep is ingedeeld met Spanje, Chili en Australië.

"Qua tegenstanders is dit een moeilijke loting'', sprak de bondscoach in een eerste reactie.

"Het is niet de zwaarste, maar ook zeker niet de makkelijkste poule. Qua reizen valt het wel mee en ook klimatologisch gezien had het slechter gekund.''

"In Porto Alegre en São Paulo spelen we om 13.00 uur Braziliaanse tijd, maar daar is het niet zo warm. In Salvador is het warmer. Maar daar spelen we om 16.00 uur, dan gaat in de tweede helft de zon al onder."

Volgens Van Gaal zal Nederland niet zomaar de poulefase doorkomen. ''Spanje heeft dit jaar een wat minder trackrecord dan wij, maar ze staan niet voor niks nummer 1 op de wereldranglijst."

Agressieve ploeg

"Chili heeft heel veel kwaliteit. Het is een agressieve ploeg, die niet voor niks bij de eerste vijftien van de wereld staat. Ik heb Arturo Vidal, die nu bij Juventus speelt, ooit nog naar Bayern München willen halen."

Volgens Van Gaal is het voor Chili ook een voordeel dat het toernooi in Zuid-Amerika wordt gespeeld. "Dat  is hun continent, dat helpt uiteraard. Ze zijn gewend aan de omstandigheden."

Australië staat van de landen uit groep B veruit het laagste op de wereldranglijst. Toch wil Van Gaal de ploeg niet onderschatten. "Kijk maar eens onze resultaten tegen Australië. Het Nederlands elftal heeft nog nooit van Australië gewonnen."

Brazilië

De bondscoach maakt zich ook zorgen om de eventuele tegenstander in de achtste finales. "Als we tweede worden, moeten we waarschijnlijk tegen Brazilië. Tegen de favoriet. Ze spelen thuis, dat geeft heel veel kracht."

''We moeten daarom eigenlijk eerste worden. Maar ja, dan moeten we wel Spanje achter ons laten.''

Van Gaal zei voor de loting nog het gevoel te hebben dat Oranje bij België in de poule zou komen. Hij sprak daar in het vliegtuig met de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque over.

"Del Bosque dacht dat Spanje bij ons in de poule zou komen. Hij heeft gelijk gekregen."

Lees ook: Van Gaal hekelt FIFA

Lees ook: Van Persie: 'Mooi dat we de WK-finale meteen kunnen goedmaken'

Lees ook: Robben: 'Tweede kans pakken tegen Spanje'