De FIFA heeft vrijdag uitleg gegeven aan directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB over de licht gewijzigde procedure van de WK-loting.

Dinsdag bleek dat er negen in plaats van acht Europese niet-groepshoofden in pot 4 zitten. Eén van die landen verhuist in een voorloting nog naar pot 2.

In eerste instantie leek Frankrijk in pot 2 te belanden omdat de wereldkampioen van 1998 in oktober het laagst was geklasseerd op de FIFA-ranking, op basis waarvan de wereldvoetbalbond de groepshoofden vaststelde.

"Uitleg van FIFA gehad over loting: verschil in ranking tussen Europese landen is minder groot dan in 2006", aldus Van Oostveen op Twitter. "Daarom vindt de FIFA een loting nu eerlijker."

''We kunnen en gaan nu verder niets doen, omdat de reglementen de WK-organisatie deze mogelijkheid geeft.'' Van Oostveen gaat de FIFA wel verzoeken om voortaan al voorafgaand aan de kwalificatiereeks voor duidelijkheid te zorgen op dit punt.

Voor de loting van 2006 was er een speciale pot voor Servië en Montenegro. De KNVB legt zich bij de uitleg van de FIFA neer, omdat de reglementen erin voorzien om de procedure aan te passen.

Poule des doods

Het land dat verhuist naar pot 2 heeft een grotere kans om in een poule des doods te belanden. Een groep met een sterk Zuid-Amerikaans land en een sterk Europees land is dan mogelijk.

Hoe zwaar de loting kan uitvallen, bewees de proefloting van woensdag: Frankrijk ging naar pot 2 en belandde in een poule met Brazilië, Italië en Australië. Deze landen wonnen tien van de negentien wereldtitels.

De WK-loting begint vrijdag om 17.00 uur Nederlandse tijd.

De potindeling:

Pot 1 (groepshoofden): Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland.
Pot 2: Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria, Kameroen + een land uit pot 4
Pot 3: Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras, Japan, Iran, Zuid-Korea, Australië.
Pot 4: Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië, Rusland, Frankrijk.

Lees ook: De twaalf speelsteden van het WK 2014

Lees ook: Bebeto: 'Tegenstanders moeten bang zijn voor Brazilië'

Lees ook: Blatter: 'Stadion Sao Paulo half april af'

Lees ook: In de ban van de loting (3): 'Nederland-België mooiste affiche'