Nicolien Sauerbreij zal pas na de openingsceremonie van de Winterspelen (op 7 februari) afreizen naar Sotsji.

 De olympisch kampioene van Vancouver zocht aanvankelijk naar een alternatieve trainingslocatie in Rusland waar ze zich kon voorbereiding op de Spelen, maar kiest er nu voor om zo lang mogelijk in de Alpen te blijven.

Sauerbreij, die bij de vorige Winterspelen in Canada als eerste Nederlander ooit goud won in de sneeuw, arriveert daarom pas op 12 of op 14 februari in Rusland, laat haar manager vrijdag weten aan NUsport.

Vanwege de wisselvallige sneeuwcondities in de bergen rondom Sotsji zocht Sauerbreij samen met haar begeleidingsteam het afgelopen jaar naar een alternatieve trainingslocatie waar, onder goede omstandigheden op een gelijkwaardige piste, richting de Spelen gewerkt kon worden. Daarbij werd gekeken naar een locatie in de buurt van Sotsji, een locatie in de Kaukasus en naar een locatie in Turkije.

"We hebben nu toch de keuze gemaakt om later naar Sotsji te gaan", aldus de manager van Sauerbreij. "We hebben geen locatie kunnen vinden met de juiste omstandigheden en die goed aan te reizen is. We zitten toch met veel materiaal en een behoorlijke begeleidingsstaf. We kunnen dus niet zomaar 'even' in het vliegtuig stappen.”

"Bovendien is er begin februari nog een wedstrijd in de Alpen en we kiezen ervoor om daarna in die regio te blijven. Ervaring leert ons dat in de Alpen binnen twee uur rijden altijd goede sneeuwcondities te vinden zijn, die garantie hebben we niet in Rusland."

Parallelslalom

Daarnaast stelt de zaakwaarnemer dat het voor Sauerbreij belangrijk is om in een omgeving te werken waar ze zich goed voelt, en dat bij de onderzochte alternatieven dat niet het geval was. "Daarom keert ze na de Alpen eerst nog terug naar Nederland voordat ze richting Rusland gaat. Zo kan ze zich in alle rust goed voorbereiden. Maar we willen wel op tijd in Sotsji zijn zodat ze genoeg tijd heeft om op de olympische piste te trainen.”

Haar eerste wedstrijd in Sotsji, de parallelreuzenslalom, het onderdeel waarop Sauerbreij in 2010 goud won, staat gepland op woensdag 19 februari. In tegenstelling tot vier jaar eerder maakt ook de parallelslalom bij de komende Spelen deel uit van het programma. Die wedstrijd vindt plaats op zaterdag 22 februari, een dag voor de sluitingsceremonie.