Column

Sprookje in de VI

Er stond een sprookje in Voetbal International. Dat sprookje las ik woensdag en dat ontroerde me zo, dat ik er een klein beetje tranen van in mijn ogen kreeg. 

Daar wil ik wel graag bij zeggen; ik had al een paar nachten slecht geslapen, én ik draai al drie dagen non-stop het nummer 'Formidable' van Stromae terwijl ik eigenlijk niet goed tegen zielige liedjes kan, plús ik ben een meisje dus sowieso sneller geëmotioneerd. Maar feit is dat het gebeurde; ik kreeg tranen in mijn ogen door de VI.

Het kwam door het interview met Davy Klaassen, de twintigjarige wonderboy uit de jeugdopleiding van Ajax met zijn witblonde haar dat licht geeft als de zon schijnt.

Illuster

Dezelfde Davy Klaassen die op achttienjarige leeftijd zijn opmerkelijke eredivisiedebuut maakte door na 42 seconden(!) te scoren en zich daarmee in het illustere rijtje van scorende Ajax-debutanten plaatste naast Marco van Basten, Patrick Kluivert en Johan Cruijff.

Maar ook de Davy Klaassen waarbij het kort daarna - precies toen iedereen loeihoge verwachtingen had - misging door een gecompliceerde liesblessure die maar duurde en duurde, maand-in-maand-uit tot we hem bijna weer waren vergeten.

In de Voetbal International van deze week staat Davy’s verhaal over dat afgelopen blessurejaar, waarin hij vertelt over de sleutelrol die Johan Cruijff daarin speelde. Cruijff kon er namelijk dusdanig niet tegen dat het blonde talent zat te verpieteren dat hij besloot zijn eigen medische netwerk aan te spreken. Hij liet specialisten uit Italië en Slowakije overkomen en regelde uiteindelijk een speciaal behandeltraject in een Barcelonees ziekenhuis voor Davy.

Indruk

En daar kwam Johan dus zelf af en toe koekeloeren hoe het ging. "Ik had hem nog nooit ontmoet. Opeens staat daar dan de grootste Nederlandse voetballer aller tijden voor je neus. Die speciaal voor jou naar het ziekenhuis komt. Dat maakte wel indruk", aldus Davy Klaassen.

Vooral dat plaatje. Man. Ik zie het helemaal voor me, dat je daar als tiener met je lichtgevende blonde haar in een ziekenhuisbed ligt, en ineens onaangekondigd Johan Cruijff als een soort Engel Gabriël aan de rand van je bed staat om te vragen hoe het gaat. 'Nee jongen, komt goed, ik ken de juiste mensen. En zeg maar Johan.'

En het beste van dit sprookje: nadat Johan aan je bed heeft gestaan gáát het daadwerkelijk beter, klim je langzaam weer omhoog en win je zoveel zelfvertrouwen dat je vorige week tegen FC Barcelona in de basis staat, je een hele wedstrijd goed speelt en je er in de blessuretijd tenslotte nog dusdanig koel twee corners uit pulkt, dat heel Nederland inclusief ondergetekende op de bank zit te schreeuwen dat je een koning bent.

Nou.

Daar kan ik dus niet tegen.

Overzicht: Programma WK darts

Overzicht: Programma WK darts
Bekijk hier een overzicht van de uitslagen en het programma van het WK darts in Londen.

NUwerk

Tip de redactie