De voetbalwereld staat de komende dagen stil bij het overlijden van Nelson Mandela.

Bij de eerstkomende internationale wedstrijden zal een minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan de Zuid-Afrikaanse oud-president die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed.

Ook zullen bij het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich de vlaggen van alle 209 aangesloten landen halfstok hangen.

'Goede vriend'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zegt aangeslagen te zijn door de dood van Mandela, die hij omschrijft als 'een goede vriend'.

"Wij deelden het onvoorwaardelijke geloof dat voetbal de kracht geeft om mensen te verenigen in vrede en vriendschap", aldus Blatter op de website van de wereldvoetbalbond. "Mandela zal voor altijd in ons hart blijven."

Drie en een half jaar geleden liet Mandela zich voor het laatst in het openbaar zien bij een sportwedstrijd. Voorafgaand aan de WK-finale tussen Nederland en Spanje in Johannesburg werd hij over het veld gereden.

De 77-jarige Blatter noemt dat laatste publieke optreden van Mandela 'een van de meest bewogen momenten' uit zijn leven.

IOC

De olympische vlag bij het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne hangt de komende drie dagen halfstok. 

Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag besloten naar aanleiding van het overlijden van Mandela. ''De olympische beweging heeft verdriet over het verlies van een goede vriend en een held van de mensheid'', liet Bach vrijdag weten.

Het IOC betoonde medeleven aan de familie van de Zuid-Afrikaan en aan president Jacob Zuma van dat land.

Lees ook: Gullit, Ronaldo en Tyson herdenken Mandela op Twitter