De Nederlandse hockeysters hebben donderdag in Argentinië de halve finales van het eindtoernooi van de Hockey World League bereikt.

Het nog ongeslagen team van bondscoach Max Caldas had in de kwartfinales wel de nodige moeite met Nieuw-Zeeland, dat pas in de tweede helft de beslissende treffer moest incasseren: 1-0.

Nederland had in de poulefase indruk gemaakt met drie zeges, waarvan vooral de eerste tegen Duitsland (6-0) tot de verbeelding sprak. Nieuw-Zeeland daarentegen verloor driemaal op rij en maakte slechts twee doelpunten.

Toch hielden de Nieuw-Zeelandse vrouwen lang gelijke tred, doordat Oranje het veldoverwicht niet kon omzetten in doelpunten.

Veertig graden

Pas in de openingsfase van het derde kwart, de wedstrijd was vanwege de hoge temperatuur van zo'n veertig graden in vier kwarten verdeeld, vond aanvalster Lidewij Welten een opening. Ze veroverde de bal, combineerde met Roos Drost en draaide vervolgens goed weg om doeltreffend uit te halen.

Nederland vergat daarna door te drukken. Maria Verschoor trof de lat met een harde backhand en van dichtbij waren ook Kitty van Male en Drost niet trefzeker.

Nieuw-Zeeland werd aan de overkant ook wat brutaler, maar keepster Joyce Sombroek maakte enkele strafcorners goed onschadelijk. Daardoor vermeed Oranje een langer verblijf in de snikhete buitenlucht.

Australië

In navolging van Nederland plaatste ook Australië zich voor de halve finales. De groepswinnaar van poule B had grote moeite met Duitsland, laatste in de poule van Oranje, dat pas na shoot-outs ten onder ging (4-2). In de reguliere speeltijd hadden beide landen eenmaal gescoord (1-1).

Nederland speelt zaterdag voor een plaats in de finale tegen gastland Argentinië of Zuid-Korea. De Australische vrouwen treffen de winnaar van de kwartfinalewedstrijd tussen Engeland en China.