De FIFA roept de Braziliaanse bevolking op zich volledig te scharen achter het WK van volgend jaar in eigen land. Het toernooi is volgens secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond een verkeerd moment voor demonstraties.

Afgelopen zomer protesteerden burgers tijdens de Confederations Cup tegen de hoge kosten van het toernooi. Veel Brazilianen vinden dat het geld voor het WK beter had kunnen worden aangewend voor verbetering van hun leefsituatie.

"Mensen hebben het recht om te demonstreren. Voor hen is het misschien ook wel het beste moment, maar voor mij is het een verkeerd moment", vertelt Valcke aan de BBC, één dag voor de loting van de twintigste mondiale eindronde.

"We vragen de bevolking niet om de FIFA te steunen, maar om het WK te steunen. Ze hebben het toernooi al vijf keer gewonnen en ze kunnen nu voor het eerst op eigen bodem zegevieren."

"Er komt een unieke periode aan voor de Brazilianen, een tijd die ze niet meer hebben beleefd sinds 1950 (toen het Zuid-Amerikaanse land voor het laatst het WK organiseerde, red.). Een tijd waarin hun nationale ploeg behoort tot de titelfavorieten, zeker na de zege op de Confederations Cup."

Drievoudig wereldkampioen Pelé is het eens met Valcke. "Ik denk dat de mensen rustig moeten blijven, want er komen fantastische jaren aan voor het land, met ook nog de Olympische Spelen. We moeten voorzichtig zijn, want we kunnen goede publiciteit scoren. Dat is positief voor de investeringen, voor het toerisme."

Stadions

Een ander hoofdpijndossier voor de FIFA is de vertraging bij de bouw van de stadions. Dinsdag bevestigde de wereldvoetbalbond dat drie speelsteden - Curitiba, Cuiaba en Sao Paulo - de opleveringsdeadline van eind december niet halen. Over Manaus bestaan grote twijfels.

Aldo Rebelo, de Braziliaanse minister van sportzaken, zei woensdag dat alle stadions in januari worden overgedragen, maar volgens Valcke zijn twee van de vier stadions wellicht pas gereed in maart.

"Ik ga ervan uit dat drie stadions niet klaar zijn voor het eind van dit jaar. Eentje van die drie zal eind januari voltooid zijn en de andere twee tussen eind februari en begin maart."

Valcke erkent dat het opleggen van deadlines weinig zin heeft als ze toch niet gehaald worden. "Je zou verwachten dat zij begrijpen wat wij willen, dat ze daar samen de schouders onder zetten - daar zit de teleurstelling."

Volgens de secretaris-generaal van de FIFA verloopt de WK-voorbereiding moeizamer dan vier jaar geleden. "In Zuid-Afrika had je echt het gevoel dat zij wilden bewijzen dat ze zo'n groot evenement konden organiseren. We hadden minder problemen dan nu."

Lees ook: 'Oranje heeft heel veel geluk nodig'

Lees ook: KNVB wil uitleg FIFA over potindeling bij WK-loting

Lees ook: Somber perspectief voor niet-groepshoofd Oranje