Het Nederlands elftal verblijft tijdens het WK van volgend jaar mogelijk toch niet in Rio de Janeiro, hoewel de KNVB de hotel- en trainingsaccommodatie al rond heeft.

Oranje heeft een optie op een verblijfplaats in het noordoosten van Brazilië, afhankelijk van het resultaat van de loting van vrijdag.

"Direct na afloop daarvan zullen we daarover een beslissing nemen", vertelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen aan De Telegraaf.

Er is een scenario denkbaar dat Nederland twee of drie groepsduels in het noordoosten moet afwerken.

Een voordeel van een basiskamp in die regio bij wedstrijden in het noordoosten is dat het aantal vlieguren aanzienlijk daalt. Vorig jaar tijdens het EK bivakkeerde Nederland in het Poolse Krakau, terwijl het moest spelen in het Oekraïense Charkov, dat meer dan duizend kilometer oostwaarts ligt.

Tropisch

Een nadeel is dat Oranje bij een verhuizing niet alleen onder tropische omstandigheden moet spelen, maar ook moet trainen.

In steden als Manaus, Natal en Recife is het volgend jaar juni namelijk veel warmer dan in bijvoorbeeld Porto Alegre, de meest zuidelijk gelegen speelstad.

Sommige wedstrijden worden bovendien aan het begin van de middag gespeeld. Bondscoach Roy Hodgson van Engeland zei eerder deze week dat hij zich bij de loting meer zorgen maakt over de speelsteden dan de tegenstanders.

Proefloting

Nederland zit bij de loting samen met de niet-Europese groepshoofden in pot 4, maar kan nog verhuizen naar pot 2.

Er was woensdagavond al een proefloting. Nederland werd ingedeeld in poule F met Colombia, Kameroen en Honduras.

Er werd ook een poule des doods samengesteld met Brazilië, Italië, Frankrijk en Australië.

Lees ook: 'Oranje heeft heel veel geluk nodig'

Lees ook: KNVB wil uitleg FIFA over potindeling bij WK-loting

Lees ook: Somber perspectief voor niet-groepshoofd Oranje