Verschillende fracties in de gemeenteraad voelen zich met de rug tegen de muur gezet omdat NAC Breda failliet dreigt te gaan als de gemeente de huur van het stadion niet verlaagt.

Het college stelt voor de huur die NAC betaalt met maximaal 325.000 euro te verlagen. De club betaalt momenteel ruim 1,3 miljoen euro per jaar voor de huur.

"We voelen ons gechanteerd. NAC klopt steeds aan als het al te laat is. We willen definitief af van NAC. Iemand anders moet het stadion maar kopen'', reageerde fractievoorzitter Piet Hein Scheltens van coalitiepartij GroenLinks woensdag.

"We zijn altijd bereid om te praten maar dit is wel de laatste keer en het moet zo min mogelijk kosten'', zei raadslid Daans Quaars van coalitiegenoot VVD.

"We houden allemaal van NAC maar er klopt iets niet in de organisatie en het bestuur'', aldus fractievoorzitter Patrick van Lunteren van oppositiepartij SP. "Hier zaten we niet op te wachten.''

Europese regels

Samen met coalitiepartij D66 maakt de SP zich zorgen over de renteverlaging die de gemeente heeft bedacht om de huur te verlagen. De partijen vrezen dat amateurclubs, buurthuizen en verenigingen straks allemaal om een renteverlaging bedelen. D66 wil ook zeker weten of de huurverlaging past binnen Europese regels.

Het CDA en PvdA wachten met een reactie tot duidelijk is of NAC voldoende is geholpen met de voorgestelde huurverlaging van drie ton per jaar.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel dinsdagavond en mag adviseren, maar neemt geen besluit. Het college neemt de definitieve beslissing.