De KNVB wil weten waarom de FIFA de opzet van de WK-loting heeft veranderd. Nederland is samen met de acht andere Europese niet-groepshoofden ingedeeld in pot 4, maar kan in de 'voorloting' verhuizen naar pot 2.

De Nederlandse voetbalbond rekende erop dat Frankrijk samen met Algerije, Kameroen, Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana en Nigeria in pot 2 zou belanden, omdat de wereldkampioen van 1998 de laagst geklasseerde Europese WK-deelnemer was op de FIFA-ranking van oktober.

Op basis van diezelfde ranking werden de groepshoofden vastgesteld.

"Wij gingen ervan uit dat het laagst geklasseerde Europese land, Frankrijk, in pot 2 zou zitten. De FIFA heeft besloten daarvan af te wijken. Wij willen graag weten waarom ze dat gedaan hebben", laat directeur betaald voetbal Bert van Oostveen weten aan de NOS.

Eén van de negen pot 4-landen zal voor de daadwerkelijke loting 'transfereren' naar pot 2. Als Nederland wordt getrokken, treft het een Zuid-Amerikaans groepshoofd (Colombia, Uruguay, Brazilië of Argentinië) omdat de FIFA wil voorkomen dat drie Europese landen worden ingedeeld in dezelfde groep.

Blijft Oranje in pot 4, dan kan het elk groepshoofd treffen, dus ook België, Zwitserland, Duitsland en Spanje.

Pot 1 (groepshoofden): Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland.
Pot 2: Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria, Kameroen.
Pot 3: Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras, Japan, Iran, Zuid-Korea, Australië.
Pot 4: Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië, Rusland, Frankrijk.

Lees ook: Blatter: 'Vertragingen stadionbouw slechts klein'

Lees ook: Somber perspectief voor niet-groepshoofd Oranje