Het najaarscongres van de KNWU heeft dinsdagavond het plan verworpen om 50.000 euro per jaar extra vrij te maken voor dopingbestrijding. 

De stemgerechtigde vertegenwoordigers van de aanwezige districten en de belangenverenigingen voelden er niets voor. Ze vinden de maatregel, overgenomen uit de aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager, niet nodig en te duur.

Het hoofdbestuur van de KNWU wilde het geld gebruiken om honderd extra controles uit te voeren, als aanvulling op de 313.000 euro die het ministerie van Sport heeft uitgetrokken voor de aanpak van de dopingproblematiek.

Om de vijftig mille te financieren stelde de wielerbond voor alle licentiehouders vijf euro meer te laten betalen gedurende een periode van vier jaar.

Bobbie Traksel, voorzitter van de wielervakbond VVBW, sprak zich in Utrecht uit als tegenstander. ''Ik denk dat het feit dat Lance Armstrong in al die jaren honderden controles moeiteloos doorstaan heeft, bewijst dat die maatregel van honderd extra controles geen enkele zin heeft. Wij geloven meer in goede voorlichting.''

In de districten werd vooral aangehikt tegen de lastenverzwaring voor de licentiehouders.

Jammer

KNWU-voorzitter Marcel Wintels zei het jammer te vinden dat de aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager niet in zijn totaliteit zijn geaccepteerd.

''We wilden als KNWU-bestuur niet shoppen in de voorstellen maar die integraal overnemen en ook een bijdrage vanuit de wielersport leveren om aan te geven hoe belangrijk wij de aanpak van dopingproblematiek vinden. Maar het is aan het congres om daar al dan niet mee in te stemmen.''