Oranje zit vrijdag bij de loting voor het WK in Brazilië in pot 4 met acht andere Europese landen. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Eerder werd al bekend dat Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay en Zwitserland de groepshoofden zijn in pot 1.

Het Nederlands elftal liep die status als toenmalig nummer acht van de FIFA-ranking op 17 oktober mis.

Brazilië, dat tiende staat, voert als gastland automatisch een poule aan.

Frankrijk werd aanvankelijk in pot 2 verwacht met Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria en Kameroen, maar de FIFA heeft het land in pot 4 geplaatst omdat het wil voorkomen dat landen uit dezelfde continenten tegen elkaar spelen.

Uit die pot wordt één land geloot dat Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria en Kameroen vergezelt in pot 2. Als Nederland naar pot 2 verhuist, treft het Brazilië, Argentinië, Colombia of Uruguay als groepshoofd. 

De FIFA heeft als regel dat er niet meer dan twee landen uit Europa in één poule mogen komen. Dat is omdat Europa dertien landen afvaardigt en er maar acht poules zijn. Omdat pot 4 al uit louter Europese landen bestaat, kan Nederland (als het in pot 2 komt) geen Europees land meer treffen uit pot 1.

In pot 3 zitten met de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras, Japan, Iran, Zuid-Korea en Australië de op papier zwakste landen.

Pot X

Om te voorkomen dat de Zuid-Amerikaanse landen in de poulefase tegen elkaar spelen heeft de FIFA een pot X geïntroduceerd. Daarin zitten Brazilië, Colombia, Argentinië en Uruguay. Bij die landen kunnen Chili en Ecuador niet in de groep belanden.

Vier jaar geleden speelde latere finalist Oranje op het WK in Zuid-Afrika in de groepsfase tegen Japan, Denemarken en Kameroen. Destijds was het elftal van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk wel groepshoofd. De WK-finale is sinds 1990 altijd een confrontatie geweest tussen twee landen met een geplaatste status bij de loting.

Pot 1 (groepshoofden): Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland.
Pot 2: Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria, Kameroen.
Pot 3: Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras, Japan, Iran, Zuid-Korea, Australië.
Pot 4: Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië, Rusland, Frankrijk.

Lees ook: FIFA maakt zich zorgen over vorderingen bouw WK-stadions

Lees ook: Blatter: 'Vertragingen stadionbouw slechts klein'

Lees ook: Somber perspectief voor niet-groepshoofd Oranje