De wereldvoetbalbond FIFA is bezorgd over de vorderingen bij de bouw van de WK-stadions van Cuiaba en Curitiba. Beide stadions zullen niet op de afgesproken deadline van 31 december gereed zijn.

Vooral de Arena da Baixada in Curitiba is nog verre van gereed, zo melden Braziliaanse media. Slechts 83 procent van het stadion is af. Naar verwachting zullen de werkzaamheden pas in februari worden afgerond.

De Arena Pantanal kan naar alle waarschijnlijkheid pas eind januari worden opgeleverd. Vooral de plaatsing van de stoeltjes verloopt niet volgens schema.

De kosten van de stoeltjes (om en nabij de zes miljoen euro) waren zo hoog dat er door het plaatselijke bestuur een onderzoek werd gestart. Pas toen er geen onregelmatigheden werden gevonden, kon er begonnen worden met het plaatsen van de stoeltjes.

Ongeluk

Tijdens een bijeenkomst in Costa do Sauipe, waar vrijdag de WK-loting plaatsvindt, sprak de FIFA niet alleen zijn zorgen uit over de stadions van Cuiaba en Curitiba, maar werd er ook stilgestaan bij het stadionongeluk in Sao Paulo.

Vorige week viel er een kraan op het dak in aanbouw. Bij het ongeluk kwamen twee bouwvakkers om het leven. Door het incident heeft de bouw van het stadion Itaquerao, dat eind december gereed zou zijn, vertraging opgelopen.

De werkzaamheden zijn maandag hervat. Als alles volgens schema verloopt is het Itaquerao begin februari af.

Van de twaalf stadions waar tijdens het WK van komende zomer gevoetbald gaat worden, zijn er zes speelklaar: Rio de Janeiro, Salvador, Recife, Fortaleza, Brasilia en Belo Horizonte.

De bouw van het stadion van Manaus zit op bijna negentig procent en is mogelijk niet voor het eind van het jaar af. De aanleg van de stadions van Natal en Porto Alegre bevindt zich in de afrondende fase.