LE GRAND-BORNAND - De laatste grote bergetappe in de Ronde van Frankrijk is donderdag gewonnen door klassementsleider Lance Armstrong. De drager van de gele trui achterhaalde op de laatste meter van de zeventiende etappe de Duitser Andreas Klöden. Die was in de laatste kilometer weggereden uit een kopgroep van vijf.

De kopgroep ontstond tijdens de laatste beklimming, op weg naar de top van de Col de la Croix-Frey. Op die klim deed de Spanjaard Carlos Sastre nog een greep naar de dagzege, maar de CSC-rijder werd teruggepakt en gelost.

Op weg naar finishplaats Le Grand-Bornand stuurde Armstrong zijn knecht Floyd Landis op weg naar de zege, maar ook hij haalde het niet. De uitval van Klöden pareerde de klassementsleider uiteindelijk zelf. Het was zijn vierde individuele dagzege.

Jan Ullrich eindigde op 1 seconde als derde, voor de Italiaan Ivan Basso. Landis moest uiteindelijk dertien tellen toegeven. Michael Rasmussen en Levi Leipheimer arriveerden op net iets meer dan een minuut achterstand van Armstrong aan de streep. Leipheimer finishte als eerste Rabocoureur op de zevende plaats. Rasmussen was negende.

In het algemeen klassement heeft Basso als nummer twee 4.09 achterstand op Armstrong. Leipheimer klom naar de negende plaats, Rasmussen steeg naar de dertiende positie. Vrijdag in de achttiende etappe staan nog een aantal minder zware colletjes op het programma. Dan worden de Alpen definitief verlaten.