Oceaanzeiler Bouwe Bekking is de schipper van de Nederlandse boot die in 2014 en 2015 meevaart in de Volvo Ocean Race, de beruchte zeilrace om de wereld.

Detacheringsbedrijf Brunel sponsort het zeiljacht en zijn bemanning. De zogenoemde 'campagne' werd dinsdag gelanceerd in Amsterdam.

De vijftigjarige Bekking zal voor de zevende keer deelnemen aan de oceaanrace. Hij debuteerde bijna dertig jaar geleden op de Philips Innovator. Brunel is voor de derde keer hoofdsponsor van een boot.

Team Delta Loyd was in de editie van 2008/2009 de laatste Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race. De twaalfde editie van de zeilrace begint op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante.

Erfgoed

Bekking is vooral content dat er weer een Nederlandse boot aan de race meedoet. "Deze race zit in ons bloed. Ons land is wereldwijd bekend om windmolens, dijken, tulpen, kaas, klompen en de Volvo Ocean Race."

"Weer eens een Nederlands sprekend team in de Volvo Ocean Race. We zijn dit verplicht aan ons nationaal erfgoed en de toekomstige generatie zeilers. Daarbij is het de beste zeilervaring ter wereld."

Simeon Tienpont vormde dit jaar de Nederlandse afvaardiging bij de America's Cup, de andere belangrijke zeilrace. Hij won die race met Team Oracle en heeft aangegeven ook graag mee te doen aan de Volvo Ocean Race.

Voor de komende editie van de Volvo Ocean Race hebben zich nu vier boten ingeschreven. Naast Team Brunel zijn dat Abu Dhabi Ocean Racing, het Chinese Team Dongfeng en de Team SCA Ocean Racing. Die laatste boot bestaat uit een volledige vrouwelijke bemanning, met onder anderen de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer aan boord.