De Spaanse mededingingsautoriteit (CNMC) heeft zware boetes opgelegd aan Barcelona en Real Madrid wegens schending van het mededingingsrecht bij de verkoop van de uitzendrechten.

Real Madrid dient een bedrag van 3,9 miljoen euro te betalen, terwijl Barça 3,6 miljoen euro moet afdragen. Het productiebedrijf MediaPro kreeg een boete van 6,5 miljoen euro. Ook Sevilla (negen ton) en Racing Santander (30.000 euro) werden bestraft.

Volgens CNMC zouden de vier clubs een contract voor vier jaar hebben afgesloten met Mediapro, terwijl regels uit 2010 bepalen dat de maximaal toegestane duur drie jaar is.

Mediapro, dat de televisierechten van de Primera Division met Canal Plus deelt, heeft al bekendgemaakt in beroep te gaan tegen de straf.

In Spanje sluiten clubs individueel contracten af over televisierechten. Real en Barcelona incasseren vanwege hun populariteit en aantrekkingskracht veel meer dan de andere clubs uit de competitie.

De Spaanse regering wil dat de clubs vanaf 2016 gezamenlijk hun tv-rechten gaan verkopen. De twee topclubs, die nu meer dan 130 miljoen euro per jaar ontvangen van Mediapro, vrezen dat hun inkomsten dan flink zullen dalen.

Lees al het voetbalnieuws op NUsport