Oleg Tinkov heeft definitief het wielerteam van Bjarne Riis overgenomen. Dat maakte de Deense oud-renner maandag bekend op een persconferentie.

Het team gaat per direct als Tinkoff-Saxo door het leven. Saxo Bank, de oorspronkelijke naamgever, heeft zich nu voor 2014 als subsponsor aan het team verbonden.

Riis, die in ieder geval de komende drie jaar manager blijft, toonde zich een tevreden man. "Dit is een dag waar ik heel lang van heb gedroomd. Ik geloof dat dit aantoont dat ik goede dingen heb gedaan voor deze sport."

"Dit zorgt ervoor dat de toekomst van het team gewaarborgd is. We hebben veel ambities en willen het beste team van de wereld worden."

Fronsen

Tinkoff, de bank van de Rus Tinkov, was al subsponsor van de equipe, maar liet afgelopen zomer weten dat hij de samenwerking wilde beëindigen. Nu zou hij elf tot dertien miljoen euro per jaar van zijn privé-geld investeren in de ploeg van onder anderen Alberto Contador. De transactie zelf heeft naar verluidt zes miljoen gekost.

De stap is opmerkelijk omdat de Spaanse Tourwinnaar van 2007 en 2009 dit jaar veel kritiek kreeg van Tinkov op zijn prestaties. De Russische eigenaar noemde hem op de persconferentie echter 'de beste renner van de wereld'. Ook Contador benadrukt dat de kou uit de lucht is.

"Mensen zullen hun wenkbrauwen fronsen, maar we hebben samen veel tijd gespendeerd en dat ligt achter ons. Dit is geweldig voor het team en brengt stabiliteit. Het is alleen maar goed dat iemand met de statuur van Tinkov zijn rijkdom naar het team brengt."

Met name op Twitter liet Tinkov zich rond de Tour de France niet onbetuigd. Hij had ook kritiek op de beslissing van Contador om de Ronde van Spanje niet te rijden. "Hij rijdt de Vuelta niet, want hij is moe. Waar is Conta verdomme moe van, één race? Hij is niet te moe om maandelijks een enorme cheque te krijgen."

Doping

Tinkov zette zijn ambitie kracht bij door transfers aan te kondigen. "Geld is niet alles, maar natuurlijk zullen we meer renners halen. Meer sterren, al moeten we niet te gek doen. We zullen ook wetenschappelijk in het team investeren. Het gaat om secondes nu."

De dopingproblematiek is volgens Tinkov niet meer aan de orde. Dat was voor hem ook geen risico om de portemonnee te trekken. "Ik geloof sterk dat doping over is, wat journalisten ook zeggen. Het is geen issue meer, het wielrennen is veranderd. Natuurlijk hebben we zero tolerance, maar dat hebben alle grote teams."

Riis ligt in Denemarken onder vuur omdat zijn naam genoemd wordt in het rapport van Anti-Doping Denmark. Tinkov maakt zich daar geen zorgen over. "Ik geloof in Bjarne. Als er consequenties aan verbonden worden, moeten we daarmee omgaan."

Na de laatste Tour linkte Tinkov winnaar Chris Froome nog aan dopinggebruik. "Lance Armstrong was in zijn tijd net zo dominant als Froome. Later zag ik hem huilen bij Oprah. Ik ben te volwassen om in sprookjes te geloven."