Arjen Robben, Sven Kramer en Epke Zonderland zijn genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. 

Dat meldt sportkoepel NOC*NSF zondag. De winnaars worden op 17 december tijdens het jaarlijkse Sportgala gekozen.

Robben won dit jaar met Bayern München onder meer de landstitel en de beker en maakte het winnende doelpunt in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund.

Robben kan de vierde voetballer in de historie worden die tot Sportman wordt verkozen. Ruud Gullit was in 1987 de laatste die de Jaap Eden Trofee in ontvangst mocht nemen. Ook de namen van Abe Lenstra (1951 en 1952) en Johan Cruijff (1973 en 1974) prijken op de erelijst.

Kramer werd Europees en wereldkampioen allround en veroverde twee keer goud en één keer zilver bij de WK afstanden.

Zonderland pakte in oktober bij de WK turnen in Antwerpen goud op het onderdeel rek, nadat hij in 2012 al olympisch kampioen was geworden. De Fries werd eerder Sportman van het Jaar in 2009, 2011, 2012. Kramer was in 2007 de beste.

Vrouwen

Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Ireen Wüst.

Kromowidjojo won de prijs de afgelopen twee jaar en pakte in 2013 bij de WK zwemmen één keer goud en drie keer brons. De Groningse kan na Sjoukje Dijkstra de tweede vrouw in de geschiedenis worden die de titel voor het derde jaar op rij wint.

Vos, die in september wederom wereldkampioen op de weg werd, was in 2008 en 2009 de winnares.

Wüst mag zich de sportvrouw van het jaar 2006 noemen. De schaatsster won in 2013 driemaal goud en twee keer zilver bij de WK afstanden en werd Europees en wereldkampioen allround.

Sportploeg

Voor de titel Sportploeg van het Jaar komen de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de roeimannen vier-zonder (Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken) en de mannen achtervolgingsploeg schaatsen (Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen) in aanmerking.

Atlete Marlou van Rhijn, zwemster Lisette Teunissen en wheeler Kenny van Weeghel strijden om de prijs Paralympische Sporter van het jaar.

Verder is er nog een titel voor de coach van het jaar met als kandidaten Mark Emke (roeien), Gerard Kemkers (schaatsen) en Daniël Knibbeler (turnen), terwijl turnster Noël van Klaveren, wielrenner Mathieu van der Poel en judoka Do Velema kans maken op de Young Talent Award.

De winnaars worden verkozen door de sporters met een A-status en een speciaal samengestelde vakjury. Deze bestaat uit onder anderen Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Joop Alberda.