Vitesse staat ook na de vijftiende speelronde bovenaan de eredivisie. De Arnhemmers wonnen zondag thuis met 3-0 van SC Cambuur en hebben een voorsprong van twee punten op Ajax.

Vitesse had tegen de Friezen niet eens zijn beste wedstrijd van het seizoen nodig om de drie punten binnen te halen.

Voor de thuisploeg, met voor het eerst de nieuwe eigenaar Alexander Tsjigirinski op de tribune, waren een paar oplevingen voldoende om met een voorsprong de rust in te gaan. Na 35 minuten maakte Marko Vejinovic de openingstreffer. Hij verraste doelman Leonard Nienhuis met een schot van een meter of dertig.

Daarvoor waren er al een paar kansjes geweest voor de thuisclub. Een lob van Patrick van Aanholt miste net de juiste snelheid, een aardig schot van Christian Atsu werd gestopt door Nienhuis.

Onbevangen

Toch viel aanvankelijk vooral Cambuur op in het Gelredome, dat ondanks de hoge klassering van de Arnhemmers bij lange na niet vol zat.

Trainer Dwight Lodeweges zag zijn elftal onbevangen combineren en aanvallen. Paco van Moorsel was twee keer dicht bij een doelpunt. Jody Lukoki zag op slag van rust Piet Velthuizen in het doel van Vitesse op de goede plaats staan.

Klap

Enkele minuten na de hervatting sloeg Vitesse opnieuw toe. Kelvin Leerdam, terug van een schorsing waardoor de Arnhemmers weer in hun vertrouwde samenstelling speelden, werkte van dichtbij een door Davy Pröpper met het hoofd verlengde hoekschop in het doel. Die klap kwam Cambuur niet meer te boven.

Lukoki kreeg nog wel een mogelijkheid op de 2-1, maar zag zijn schot voorlangs gaan. Voor de rest controleerde Vitesse het duel vrij moeiteloos en deed het in elk geval zijn best de middag voor de toeschouwers nog wat leuker te maken. In de extra tijd zorgde invaller Giorgi Chanturia nog voor 3-0.

De ploeg van Peter Bosz heeft nu dertig punten. Ajax staat op 28 na de 4-0 zege bij ADO Den Haag eerder op zondag. FC Twente volgt op drie punten van de koploper.