Feyenoord heeft zondag de topper thuis tegen PSV met 3-1 gewonnen. Graziano Pellè miste een penalty, maar was met twee treffers wel de grote man aan Rotterdamse kant.

Feyenoord stijgt door de zege naar de vierde plaats in de eredivisie en drukt PSV dieper in de zorgen. De ploeg van trainer Phillip Cocu wacht nu al zes eredivisiewedstrijden op een zege en staat na vijftien duels bovenaan het rechterrijtje op de tiende plaats.

Donderdag werd ook al met 2-0 bij Ludogorets verloren in de Europa League. Cocu kondigde na die wedstrijd al wijzigingen aan in zijn basisopstelling, maar werd daar in Rotterdam ook toe gedwongen door de afwezigheid van Ola Toivonen. De Zweed kampt met lichte liesklachten.

Adam Maher startte daardoor op 'tien' in het elftal van Cocu die Florian Jozefzoon verrassend in de spits posteerde. De basisplaats van Maher centraal op het middenveld pakte aanvankelijk goed uit. Het eerste kwartier was Feyenoord weliswaar oppermachtig, maar na 21 minuten was het Maher die PSV op voorsprong zette. Op aangeven van Jozefzoon tikte hij oog in oog met Erwin Mulder de 1-0 binnen.

PSV leek ook met een voorsprong de rust in te gaan, maar in de blessuretijd van de eerste helft was het Jean-Paul Boëtius die voor de gelijkmaker tekende. De linksbuiten schoot vanaf de rechterkant fraai binnen.

Rood Bruma

Na rust ging Feyenooord op zoek naar de voorsprong. Dat leverde al snel enkele gevaarlijke momenten op voor het doel van Jeroen Zoet. Bruma blokkeerde een schot van Graziano Pellè en Zoet bokste een voorzet weg voordat Lex Immers erbij kon. 

Enkele minuten later zag Feyenoord het druk zetten wel beloond. Santiago Arias trok opzichtig Boëtius aan zijn schouder, waarna arbiter Danny Makkelie naar de strafschopstip wees. Aanvoerder Pellè schoot vanaf elf meter beheerst raak: 2-1.

Vier minuten later mocht de Italiaan opnieuw aanleggen vanaf de stip. Dit keer was hij zelf onderuit getrokken door Jeffrey Bruma. Het leverde de PSV-verdediger zijn tweede gele kaart op, hetgeen hem donderdag in Bulgarije ook al overkwam. De penalty werd ditmaal niet benut. Pellè schoot op de paal.

Ondanks de misser van Pellè was de wedstrijd na het rood van Bruma zo goed als beslist. Feyenoord was oppermachtig en na 65 minuten maakte Pellè zijn fout goed. Van dichtbij tikte hij een voorzet van Boëtius binnen: 3-1.

In het restant van de wedstrijd schakelde Feyenoord een tandje terug en was PSV niet bij machte om met tien man iets te forceren. Wel werden er enkele harde overtredingen gemaakt, dat leverde Immers, Stijn Schaars en Oscar Hiljemark geel op.

Karim Rekik, Arias en Schaken zagen al eerder geel van Makkelie.

Cocu: 'Scheidsrechter heeft de uitslag bepaald'

Koeman: 'Alleen wij verdienden te winnen'

Maher: 'Het is helemaal geen crisis bij PSV'

Arbiter Makkelie: 'Bruma moet slimmer zijn'