Ajax heeft zondag tegen ADO Den Haag de tweede uitzege van dit eredivisieseizoen geboekt. Na de 3-0 overwinning bij NEC werd in het Kyocera Stadion met 4-0 gewonnen.

De regerend landskampioen bezet na vijftien speelrondes de tweede plaats in de eredivisie, op twee punten van koploper Vitesse.

Trainer Frank de Boer liet aanvaller Bojan Krkic na 67 minuten zijn rentree maken. De huurling van Barcelona stond twee maanden aan de kant door een hamstringblessure.

Elleboog

Ajax leidde op het moment dat Krkic inviel al met 2-0. Na tien minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong via Davy Klaassen. Een voorzet van Viktor Fischer vanaf links werd doorgekopt door Thulani Serero tot bij de twintigjarige middenvelder. Klaassen kopte op zijn beurt over ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho de 1-0 binnen.

ADO zette na de 1-0 aan. Dat resulteerde in een kopkans voor Michiel Kramer, die niet veel later ontsnapte aan een rode kaart. De ADO-aanvaller raakte met zijn elleboog hard Ajax-doelman Jasper Cillessen. Scheidsrechter Reynold Wiedemeijer liet het echter bij geel.

Na een half uur spelen kreeg ADO de beste kans van de eerste helft. Een voorzet van Jerson Cabral kwam voor de voeten van Roland Alberg terecht die de bal net naast schoof.

Vier minuten later verdubbelde Fischer tegen de verhouding in de voorsprong voor de Amsterdammers. De voorzet was van Lerin Duarte, die verrassend de geblesseerde Nicolai Boilesen verving als linksback. Fischer rondde hard en hoog af: 2-0.

Van Rhijn

Na rust was ADO vooral door de lucht gevaarlijk, Mike van Duinen kopte over en ook Kramer was opnieuw dichtbij een treffer na een voorzet van Jerson Cabral. Cillessen verwerkte zijn inzet tot corner.

Aan de andere kant maakte doelman Coutinho een minder sterke indruk. Hij kon na 68 minuten een afstandschot van Ricardo van Rhijn niet keren: 3-0. Ajax kwam vervolgens niet meer in de problemen.

In de slotfase gaf Bojan zijn rentree extra glans door de 4-0 eindstand op het scorebord te zetten.

De Boer: 'Moeilijk te verslaan als we dit opbrengen'