Sven Kramer heeft zondag de tien kilometer gewonnen bij de World Cup-wedstrijden in Astana. De Fries bleef in een tijd van 13.02,38 de concurrentie ver voor.

De tweede plek ging naar de Fransman Alexis Contin (13.14,64) en het brons naar Patrick Beckert (13.18,73) uit Duitsland.

Kramer versloeg in een rechtstreeks duel de olympisch kampioen Seung-Hoon Lee. De Zuid-Koreaan bleef tot halverwege de race in de buurt van de zesvoudig wereldkampioen allround, maar stortte volledig in en werd slechts vijfde in 13.20,94.

Het was de dertigste individuele wereldbekeroverwinning voor Kramer en zijn vierde op de tienduizend meter. Zijn laatste zege op de langste afstand dateerde van november 2009 in Hamar. Hij bleef in Astana wel ruim boven het één jaar oude baanrecord van Jorrit Bergsma (12.50,40).

Succesvolst

De TVM-kopman is nu de succesvolste Nederlandse schaatser in wereldbekerwedstrijden. Tot zondag moest hij het record delen met Rintje Ritsma, die in zijn loopbaan tot 29 overwinningen kwam.

De Canadees Jeremy Wotherspoon, die weer is begonnen met schaatsen, voert bij de mannen de ranglijst aan met 67 wereldbekeroverwinningen. Shani Davis uit de Verenigde Staten staat op 57 zeges. Uwe-Jens Mey is derde met 48 keer goud.

Trainingskamp

De grootste concurrenten van Kramer waren niet in Kazachstan. BAM-ploeggenoten Bob de Jong en Bergsma verkozen een trainingskamp in Spanje boven de wedstrijden in Astana.

Kramer deed wel mee omdat hij een plaats in de top vier van de wereldbekerstand op de lange afstanden veilig wilde stellen. De Fries slaagde in die missie en is er daardoor in februari bij de Olympische Spelen zeker van dat hij in de voorlaatste of laatste rit mag starten.

Het was voor Kramer zijn laatste wedstrijd voor het Olympisch Kwalificatietoernooi eind december in Heerenveen.

Klassement

De olympisch kampioen op de vijf kilometer leidt ruim in het gecombineerde wereldbekerklassement over vijf en tien kilometer, aangezien hij eerder dit seizoen de vijfduizend meters in Calgary en Salt Lake City ook op zijn naam schreef.

De overige vier Nederlanders reden de tien kilometer in de B-groep in Astana. Het podium bestond daar uit Douwe de Vries, Bob de Vries en Robert Bovenhuis.

Kramer: 'Hier ben je niet voor je lol'